Служителите по сигурността и наземните служби на две големи германски летища - Берлин и Хамбург, обявиха еднодневна стачка с искане за по-високи заплати, съобщава "Ройтерс".

Летище Берлин-Бранденбург, което обслужва столицата, съобщи, че всички заминаващи полети са отменени, като част от пристигащите също ще бъдат засегнати.

До затрудненията във въздушния трафик се стигна, след като профсъюзът "Верди" призова служителите по сигурността да стачкуват до полунощ. Говорител на летището посочи, че по разписание от аерогарата е трябвало да излетят приблизително 240 самолета.

Служителите от частната Aviation Handling Services Hamburg (AHS), които се занимават с чекиране, качване на борда и изгубени и намерени вещи за самолети от редица авиокомпании, включително "Луфтханза" на летището в Хамбург, също обявиха 24-часова стачка. Не се очаква да бъдат засегнати нито пристигащите самолети, нито полетите, обслужвани от други компании.

Стачка затвори три летища в Германия

Стачка затвори три летища в Германия

Утре се включва и "Дойче Бан"

AHS трябваше да обработи 84 от 160-те заминаващи полети днес, но 31 вече бяха отменени до 9.00 часа сутринта местно време.

Най-голямата икономика в Европа е разтърсена от едни от най-мащабните стачки от десетилетия, породени от искането на синдикатите за по-високи заплати в съответствие с нарастващите разходи за живот.

Миналата седмица летищата в Дюселдорф, Хамбург, Кьолн-Бон и Щутгарт също бяха засегнати от стачки.

И жп работниците се включиха в стачката на летищата в Германия

И жп работниците се включиха в стачката на летищата в Германия

Отменени са много влакове, затворени са четири летища