"Искаме Европа да остане обединена - без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства", заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

"След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм. Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия - в политика на Комисията и на правителствата", обяви Станишев.

"Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики - като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например", обясни президентът на ПЕС.

Нинова тръгна да променя Европа, за да я спаси

Нинова тръгна да променя Европа, за да я спаси

Настояла за обща позиция на ПЕС против различното качество на храните

Станишев коментира, че през 2009 г. именно левицата е предложила избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК. "Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията. Днес сме готови за следващата крачка - да направим процедурата още по-отворена - да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства. Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат."

"Ние, социалистите, трябва повече да си вярваме. Направили сме толкова много. Нашите ценности са в основата на ЕС. И както каза Джефри Сакс преди месец в Брюксел: социалдемокрацията е туптящото сърце на човечността. Нека продължим да променяме Европа.", призова делегатите и ПЕС активистите Станишев.

Лидерът на европейските социалисти благодари на домакина на заседанието - португалския премиер Антонио Коща. "Неговото правителство ни даде възможност да видим как чудото работи. Резултатите са пример и вдъхновение", обясни Сергей Станишев.

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Евродепутатите ще обсъдят темата на 13 декември...

"Помня колко депресирани бяха хората в Португалия през 2015 г., нямаха перспектива. За 2 години правителството стабилизира икономиката и банковия сектор, разкри 270 хиляди нови работни места и за първи път от 1994 г. насам се намаляват разликите между най-бедните и най-богатите в страната. Португалия значително намали дълга и дефицита си, както и безработицата, благодарение на инвестиции и адекватни мерки", похвали Станишев политиката на Коща.

Премиерът-домакин благодари на президента на ПЕС за подкрепата на Съвета и посочи, че именно "социалистите правят разликата: благодарение на Стефан Льовен - министър-председател на Швеция, имаме Социалния стълб от Гьотеборг. На нашите комисари в ЕК са поверени ключови ресори. Ние отстояваме Социална Европа на заседанията на Европейския съвет. Затова е важно да печелим избори - догодина в Италия, Швеция и Унгария. Не знам какво мислят моите приятели от Германската социалдемократическа партия, но съм сигурен, че участието им в бъдещото правителство ще направи дебата за Европа много по-смислен. Без тях Германия и целия ЕС ще бъдат тласнати от десните към още по-големи ограничения."

"Трябва да имаме обща валута, която ни обединява, а не ни разделя. Едно време мечтаехме човек да стъпи на Луната. Това се случи. Сега мечтаем за нещо на Земята - всички хора да живеят достойно и да намерят щастието си, преодолявайки неравенствата.", завърши речта си Антонио Коща.