Днес сме тук пред затвора в Одрин, за да изразим своята солидарност и политическа подкрепа за Селахатин Демирташ. Ние сме приятели на Турция и искаме тя да е мирна, спокойна, демократична и стабилна. Но сме тежко загрижени, че след опита за преврат управляващите използват повода за смазване на партии, медии и на инакомислещите.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на излявление пред медиите пред затвора в Одрин, където е задържан лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ.

Нови арести на опозиционери в Турция

Нови арести на опозиционери в Турция

Заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан е задържана...

"Преди около десет дни отново бях в Турция по повод арестите на над 10 кмета, а днес дойдохме да се срещнем с Демирташ, но такава среща ни беше отказана. Осъждаме опита на управляващите да извадят Демократичната партия на народите от нормалния политически живот на Турция. Още тази седмица ще инициираме сериозни дебати в Европейкия парламент. Искаме ясно да заявим на турските власти, че въпреки общите ни интереси - в икономиката и в разрешаването на мигрантската криза - няма да пресечем червената линия на потъпкването на демокрацията и човешките права. Не е изключено да последва политическо замразяване на преговорите за членство на Турция", предупреди бившият български министър-председател.

В късния следобяд Станишев ще проведе среща и с Орхан Еринч, председател на Фондация "Джумхюриет" и с Ердем Гюл - ръководител на офиса на вестника в Анкара.

Това не е първото посещение на бившия председател на БСП по повод защита свободата на медиите и демокрацията в Турция. През януари тази година той бе в Истанбул, пред затвора Силиври, за да заяви подкрепата си за Джан Дюндар - главен редактор на вестника и за Ердем Гюл, които бяха задържани тогава.