Първият премиер на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън откри годишната конференция на формацията, като каза на членовете, че "никога не е била толкова сигурна", че Шотландия ще постигне независимост.

Първият министър изтъкна, че Шотландия е "страна на прага на създаването на история", след като тя настоя, че целта на Шотландската национална партия за независимост "се вижда на хоризонта".

Никола Стърджън: Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия
Обновена

Никола Стърджън: Трябва да има нов референдум за независимост на Шотландия

Той ще е след изборите догодина

Нейните коментари последваха "историческата победа" през декември миналата година в Шотландия по време на британските парламентарни избори, на които Шотландската национална партия спечели 48 от общо 59 места в британския парламент.

Оттогава няколко социологически проучвания показаха, че мнозинството от шотландците подкрепят отцепването от Великобритания.

Въпреки че британският премиер Борис Джонсън нееднократно е заявявал, че няма да позволи провеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия, Стърджън подчерта, че мнозинство за нейната партия на шотландските парламентарни избори през следващата година трябва да позволи да се проведе такъв вот.

Стърджън каза пред партийната конференция, която се провежда онлайн от събота заради коронавируса: "Шотландия сега е страна на прага да направи история. Независимостта се вижда на хоризонта, а с единство в целта, смирение и упорита работа никога не съм била толкова сигурна, че ще я осъществим. Хората на Шотландия имат право да избират своето бъдеще. Нека сега съсредоточим всичките си усилия върху това да осигурим по-добра страна, която те и бъдещите поколения заслужават."

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

Борис Джонсън под обстрел заради коментарите за Шотландия

"Единственият начин да защитим и укрепим шотландският парламент е независимостта"

Лидерът на шотландските националисти допълва, че подкрепата за независимост сред шотландците сега "се е увеличила, за да се превърне в устойчив възглед и в такъв на мнозинството от общественото мнение".

Тя добави, че въпреки че основният фокус в момента трябва да бъде насочен към борбата с пандемията от коронавируса, "Шотландия също така трябва да бъде готова за това, което идва след това".

Тя каза на конференцията, че COVID-19 е отнел хиляди човешки животи и е хвърлил в смут шотландското общество, като бизнесът и икономиката са сериозно ударени.

Но тя твърди, че с независимостта Шотландия би могла да има "устойчива икономика, в основата на която да са създаването на работни места и справедливостта" и ще може да защитава и инвестира в обществени услуги като здравната система.

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Нови щрихи към сепаратизма на Шотландия

Тя настоя: "Ние можем да преодолеем бедността, неравенството, а ние сме водещи в справяне с извънредното положение с климата. Въпросът за всички нас, докато гледаме напред към изборите през май, е следният - кой трябва да взема решенията, които формират нашето бъдеще? Знаем, че хората, които живеят тук, откъдето и да идват, могат най-добре да използват огромните човешки и природни ресурси на Шотландия в полза на всички."

Противници на Стърджън подчертаха, че тя трябва да се съсредоточи върху борбата срещу COVID-19.

В началото на ноември социологическо допитване на Ipsos Mori установи, че шотландските избиратели смятат, че икономиката, здравето и Брекзит са по-важни въпроси от независимостта, докато малко мнозинство от избирателите не искат референдум през следващата година, дори ако Шотландската национална паритя спечели мнозинство в шотландския парламент.

В Британия са изненадани от планове за нов референдум за независимост на Шотландия

В Британия са изненадани от планове за нов референдум за независимост на Шотландия

"Миналата седмица видяхме, че Шотландия има рекорден дефицит"