Европейският съюз в своите инициативи за отбрана не трябва да се конкурира с НАТО и да дублира функции, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на 28-те страни от ЕС в Брюксел, съобщава ТАСС.

"Винаги съм казвал ясно, че усилията на ЕС в областта на отбраната не трябва да се конкурират с НАТО и дублират функциите на НАТО, защото НАТО остава в основата на сигурността на ЕС", обясни той.

Столтенберг приветства усилията на Европейския съюз в областта на отбраната, "военната мобилност, постоянното структурирано сътрудничество (ПЕСКО) могат да допълнят НАТО и да спомогнат за развитието на нови военни способности".

Нормално е Европа да иска армия, обясни Путин в Париж

Нормално е Европа да иска армия, обясни Путин в Париж

Иска да възстанови диалога със САЩ за ракетния договор от Студената война

Коментарът на Столентенберг е във връзка със скорошните дискусии за възможността за създаване на армия на ЕС. Френският президент Еманюел Макрон на 6 ноември заяви на радио "Европа-1", че Европейският съюз трябва да създаде свои собствени обединени въоръжени сили. Той също така изрази мнението, че ЕС трябва да се защитава срещу Китай, Русия и Съединените щати.

Малко след това и германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ЕС трябва да работи за създаването на единна армия на общността.

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО
Обновена

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО

В световните войни, преди идването на САЩ, в Париж учили немски