Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, информира Би Би Си.

Той каза пред репортерите, че "войната на президента Путин срещу Украйна разби мира и шокира света".

Столтенберг призова Путин да спре войната и го увери, че усилията да подкопае алианса са провалени

Столтенберг призова Путин да спре войната и го увери, че усилията да подкопае алианса са провалени

Държавите-членки ще разширят отбраната си по суша, въздух и море

Столтенберг похвали силите на Киев и обеща  подкрепата за тях да продължи "за отстояване на правото на самоотбрана, залегнало в хартата на ООН".

Той поздрави Германия за нейната военна и хуманитарна подкрепа за Украйна и макар да отбеляза, че "НАТО носи отговорност да предотврати по-нататъшната ескалация на тази война", той предупреди членовете на Алианса, че "не можем да приемаме мира и сигурността за даденост".

"Вчера министрите на отбраната започнаха да обмислят какво трябва да направим, за да подсилим нашата отбрана и възпиране в дългосрочен план. Това ще изисква значително увеличение на инвестициите в отбраната", каза Столтенберг.

Междувременно германският канцлер Шолц заяви, че Германия е увеличила финансирането за своите въоръжени сили, за да гарантира, че "НАТО е в състояние да изпълни своите задължения и мандат".

След завръщането си във Варшава от Киев полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че на предстоящата среща на върха на НАТО съюзниците са готови да разгледат изпращането на миротворческа мисия в Украйна.

Това обаче не съвпада с официозната позиция на НАТО и САЩ, че Алиансът няма да се намесва с войски на територията на Украйна, защото според американския президент Джо Байдън и други западни лидери това би развързало Трета световна война. НАТО и САЩ се противопоставят активно и на друго искане на Киев - да бъде създадена забранена за полети зона над Украйна или страната да получи бойни самолети, за да може да се бори с руската агресия.

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

Столтенберг: Трябва да пренастроим военната си позиция за нова реалност