Украйна не може да чака повече западната подкрепа за противовъздушната си отбрана. Това заяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Гардиън".

Той направи изявлението на пресконференция с президента на Финландия Александър Стуб в централата на НАТО. 

Закъсненията в доставката на средства за противовъздушна отбрана ще позволят на руските ракети да поразят повече цели, а забавянията в доставката на боеприпаси ще позволят на Русия да натисне фронтовата линия. Украйна просто не може да чака. Сега се нуждае от противовъздушна отбрана, боеприпаси и помощ, заяви той.

Топ американски генерал: Времето на Украйна без помощ от САЩ изтича

Топ американски генерал: Времето на Украйна без помощ от САЩ изтича

"Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне, то страната, която не може да отвърне, губи. Така че залозите са много високи", предупреди Кристофър Каволи

Припомняме, че призивът му идва, докато Киев продължава да моли западните съюзници да увеличат доставките, за да отблъснат атаките на Русия.

Миналата седмица страните от НАТО обещаха, че ще разгледат инвентара си, след като Киев поиска повече системи за противовъздушна отбрана Patriot, способни да свалят руски балистични ракети.

Столтенберг по-рано този месец изрази увереност, че до юли съюзниците от НАТО ще вземат решение за дългосрочно финансиране на Украйна, въпреки че някои страни изразяват съмнения в това. Според него дългосрочната подкрепа за Украйна е жизненоважна както сега, така и за възстановяването на страната след конфликта.

Усилията на шефа на НАТО в края на мандата му са съсредоточени към убеждаване на други страни от Алианса да предоставят повече пари за военна подкрепа на Украйна, докато тя трета година се бори срещу руската агресия.

"Дори да вярваме и да се надяваме, че войната ще приключи в близко бъдеще, ние трябва да подкрепяме Украйна в продължение на много години напред, укрепвайки нейната защита, за да възпира бъдеща агресия", каза той.

Надеждата е да създаде петгодишен фонд от 100 милиарда евро.

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Швеция подкрепя засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ за Украйна

Това каза Тобиас Билстрьом след среща на външните министри на Северните и Балтийските държави и други официални лица

Столтенберг каза, че военната подкрепа е жизненоважна, за да бъдат изгонени руските войски от Украйна и да се принуди Путин да се откаже от своите окупационни цели.

Той обаче не изключи, че в крайна сметка Киев може и да трябва да направи отстъпки на Русия.