Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изразява увереност, че алиансът трябва да продължи да работи с Русия за контрол на оръжията и че в дългосрочен план ще бъде възможно да се постигнат резултати в тази посока, коментира той на експертна конференция за разоръжаването в Брюксел, цитиран от ТАСС.

"Русия е наш съсед и ще продължим да работим с Руската федерация по въпросите на контрола върху оръжията. Винаги трябва да сме готови да седим на масата за преговори и да подобрим отношенията със съседите си", обяснява той.

Столтенберг е "убеден, че контролът върху оръжията е възможен в дългосрочен план. Не мога да ви кажа кога ще стане това, след година, две, пет или десет. Но аз съм абсолютно сигурен, че ще успеем и че това е възможно".

Столтенберг е готов за диалог с Русия за контрол на оръжията, НАТО не иска надпревара

Столтенберг е готов за диалог с Русия за контрол на оръжията, НАТО не иска надпревара

Той защитава операцията на Турция в Сирия, но е критикуван от Франция и Италия

Той изрази увереност, че "всички рационално настроени държавни глави са заинтересовани да установят контрол върху оръжията, тъй като алтернативата е много опасна и скъпа".

В същото време генералният секретар на НАТО отново отхвърля предложението на Русия за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа, като заяви, че според НАТО Русия вече е използвала такива системи в европейската си част.

Говорейки за прекратяването на Договора за ракети със среден обсег на действие, той отново посочва, че цялата отговорност е на Русия, която "създаде и разположи ракетите, забранени от този договор".

Русия посочи реалните причини за излизането на САЩ от ядрения договор

Русия посочи реалните причини за излизането на САЩ от ядрения договор

Убеден съм, че реалната причина за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват