Все по-засилващият се недостиг на вода в Куба изостря напрежението сред населението, включително и в столицата Хавана, където стотици хиляди жители вече страдат от недостиг на храна, гориво и електричество. Според официални данни, над 600,000 души - повече от 1 на всеки 20 граждани на карибския остров с население от 10 милиона - са засегнати от проблеми с водоснабдяването, предава Ройтерс.

Хавана е най-силно засегната от недостига на вода, но и повечето от най-големите градове в страната съобщават за повече от 30,000 потребители без достъп до вода, обяви правителството. Проблемите се дължат на разпадащата се инфраструктура и хроничен недостиг на гориво - последици от продължаващата икономическа криза, която задушава страната и я оставя на ръба на банкрута.

"Всички улици са пълни с течове от тръби, чиста вода се лее навсякъде, но не и в домовете ни", споделя 32-годишната Ракел Триминьо, жителка на Хавана.

Най-лошото е, че няма бързи решения. Частите за остарялата водоснабдителна инфраструктура, като тръби и помпи, недостигат. Освен това, без достатъчно гориво и транспорт, дори аварийното водоснабдяване чрез цистерни е ограничено, съобщават жителите. Честите прекъсвания на електрозахранването влошават допълнително ситуацията.

Изолирани протести са избухнали в някои райони, тъй като жителите губят търпение в разгара на тропическите летни горещини. Куба е в една от най-тежките си социални и икономически кризи след революцията на Фидел Кастро през 1959 г., което доведе до масова миграция на кубинци през последните две години.

Тази комбинирана криза включва последиците от пандемията от COVID-19, засилени американски санкции, както и неефективния държавно-доминиран бизнес модел.

Руски военни кораби за втори път на учение в Куба

Руски военни кораби за втори път на учение в Куба

Според Хавана събитието е "рутинно"