Участниците в срещата на върха на БРИКС в Казан приеха съвместна декларация, в която благодариха на Русия за организирането на събитието и осъдиха определените от тях като "незаконни санкции", наложени срещу различни страни по света, съобщи Би Би Си.

В заключителния документ от срещата, публикуван на сайта на руския президент, войната в Украйна се споменава само в един параграф, номер 36. Формулировката, използвана в декларацията, е доста неясна: няма нито еднозначно осъждане на руското нахлуване, нито подкрепа за действията на Москва.

"Припомняме националните позиции по отношение на ситуацията в и около Украйна, очертани на съответните форуми, включително Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН", се казва в декларацията. "Ние подчертаваме, че всички държави трябва да действат в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН в тяхната цялост и взаимосвързаност."

Един от участниците в срещата на БРИКС в Казан е генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Визитата му в Русия предизвика протести от страна на Киев, който припомни, че Гутериш е приел поканата на Москва, но е отказал да присъства на мирната среща на върха, организирана от Украйна в Швейцария.

В миналото Общото събрание на ООН на няколко пъти е приемало резолюции с мнозинство от гласовете, осъждащи руската инвазия в Украйна и призоваващи за изтегляне на руските войски от нейната територия.

Украйна и подкрепящите я страни многократно са обвинявали Русия в нарушаване на Устава на ООН, който предполага зачитане на териториалната цялост на страните по света.

В заключителната декларация се посочва още, че участващите страни "отбелязват със задоволство съответните предложения за посредничество и добри услуги, предназначени да осигурят мирно разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация".

В същото време участниците в срещата осъдиха "едностранните санкции" в три параграфа от декларацията си, без да уточняват кой точно ги въвежда.

По-специално, те заявиха, че мерките, наложени срещу сирийското правителство, "сериозно изострят страданието на сирийския народ".

Санкциите, които западните страни наложиха на Русия за нахлуването й в Украйна, не се споменават директно в декларацията.

ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

"Вярваме, че всички участници ще използват събитието, за да призоват още веднъж Путин незабавно да прекрати войната срещу украинския народ"