Мъжът, който стреля по Роберт Фицо, обяснил пред разследващите, че е искал да нарани словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството, но не искал да го убива.

Това става ясно от документ от 9 страници, базиран на разпита на 71-годишния Юрай Чинтула, предаде Rueters.

Заподозреният, бивш охранител в търговски център, е казал, че никой друг не е знаел за плана му. Той се е извинил за действията си и е бил готов да се извини и на Фицо, става ясно от документа, разпространен от Специализирания наказателен съд.

Юрай Чинтула е заявил, че е "решил да действа", тъй като не бил съгласен с политиката на правителството, а по-конкретно - с отмяната на специализираната прокуратура, с преследването на културни и медийни работници, а това, което главно искал, е да бъде предоставена военна помощ на Украйна.

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Войната в Украйна промени симпатиите в Украйна и в България

В съдебния документ се казва, че заподозреният решил на 13 май, два дни преди стрелбата, да нарани Фицо, използвайки законно притежаван пистолет CZ 75 с калибър 9 мм. Мъжът е притежавал оръжието повече от 30 години.

Той пристигнал пред сградата в 14:35 ч. с пистолета и два пълнителя с около 10 куршума всеки. Когато Фицо се приближи, "той се прицели във (Фицо), по-специално в долната част на торса му", се казва в съдебната заповед.

Заподозреният е казал, че не е възнамерявал да го убие, а е "искал да го нарани и да увреди здравето му".

Роберт Фицо е претърпял втора операция
Обновена

Роберт Фицо е претърпял втора операция

Словашкият премиер остава в интензивното отделение

По думите на Юрай Чинтула никога не е бил лекуван в психиатрично отделение, нито е бил на психиатричен преглед. Запознати го описват като член на литературен клуб и автор на няколко книги. В миналото той е присъствал на поне един митинг на паравоенна група, но също така се е опитал да създаде политическо движение срещу насилието, според видеоклипове, проверени от "Ройтерс".

По информация на агенцията адвокатът на заподозрения е прекратил представителството си. Не е ясно дали мъжът има нов адвокат.

Припомняме, Фицо беше прострелян четири пъти от близко разстояние на 15 май на площад в централния град Хандлова. Състоянието на словашкия премиер е стабилно и той се подобрява