Новия проект за изграждане на два нови града на двата бряга на Истанбул представи днес пред избирателите в конгресния център „Халич" в Истанбул турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, пишат вестници.

След проекта за изграждане на нов „Босфор" той изложи преди изборите на 12 юни един нов проект - „Турция - цел 2023, Истанбул - цел 2023". Той изтъкна, че ще започнат планови дейности за изграждането на два нови града на европейския и на азиатския бряг. Този на европейския бряг ще се намира на черноморското крайбрежие, което е устойчиво на земетресения.

Ердоган определи твърденията на някои среди като спекулации и отхвърли мнението, лансирано в публичното пространство, че това е проект, насочен към увеличаване на населението на Истанбул. Той посочи, че населението наистина се увеличава и това е резултат на миграцията и притока на население от други страни, но проектът не е свързан с това. По думите му не трябва да се забравя, че територията на Истанбул е земетръсна зона и предвидените два нови града се изграждат именно, за да се направи с промяната градското пространство по-устойчиво на земетресения.

Той посочи, че според предвидения план в определинете за двата нови града територии ще бъдат изградени прекрасни сгради, които отговарят на всички изисквания за сеизмична устойчивост и хората от опасните райони ще бъдат преместени тук.

Турският премиер изтъкна, че една от целите на проекта е да се направи Истанбул метрополия устойчива на земетресения. По думите му проектът няма да натовари финансово бюджета на държавата, защото ако се пресметнат загубите при земетресение, които могат да възлизат на 100 милиарда лири, ще се види неговата финансова ефективност. Той припомни разрушителното земетресение от 1998 година.

Ердоган посочи, че третият мост, който трябва да бъде изграден над Босфора ще свързва тези два града. Проектът няма да нанесе щети на природата и околната среда, а напротив ще бъде съобразен с всички природни характеристики на района и ще опазва природния ландшафт.