Суданската армия нанесе артилерийски и въздушни удари в столицата на Судан в четвъртък в най-голямата си операция за възстановяване на позиции там от началото на 17-месечната война със Силите за бърза подкрепа (RSF), казаха свидетели и военни източници,. цитирани от "Ройтерс".

Натискът на армията, която загуби контрол над по-голямата част от столицата в началото на конфликта, дойде преди обръщението на нейния командир, генерал Абдел Фатах ал Бурхан, пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно през деня.

Свидетели съобщават за тежки бомбардировки и сблъсъци, докато армейските войски се опитват да преминат мостове през Нил, свързващи трите съседни града, които съставляват голямата столица, Хартум, Омдурман и Бахри.

Въпреки че армията си върна някои земи в Омдурман в началото на тази година, тя зависи най-вече от артилерия и въздушни удари и не успя да изтласка по-ефективни сухопътни сили на RSF, разположени в други части на столицата.

RSF също продължи да напредва в други части на Судан през последните месеци в конфликт, който предизвика огромна хуманитарна криза, разселвайки повече от 10 милиона души и докарвайки части от страната до краен глад или глад .

Във вторник пред Общото събрание на ООН, президентът на САЩ Джо Байдън призова воюващите фракции в Судан да прекратят военните действия. "Сложете край на тази война сега" каза той.

Дипломатическите усилия на Съединените щати и други сили се провалиха, като армията отказа да присъства на преговорите миналия месец в Швейцария.

САЩ предоставят още 424 млн. долара хуманитарна помощ за Судан

САЩ предоставят още 424 млн. долара хуманитарна помощ за Судан

Засега не се вижда изход от войната между враждуващите военни фракции