Свадата между Иран и Южна Корея се засилва, като Техеран заплашва с правни действия, ако Сеул не освободи повече от 7 млрд. долара средства за доставки на петрол, замразени заради санкциите на САЩ, информира "Франс прес".

Ислямската република беше третият по големина търговски партньор на Южна Корея, преди САЩ едностранно да се оттеглят от ядреното споразумение между Техеран и световните сили през 2015 г. и да наложат отново тежки санкции.

Иран беше ключов доставчик на петрол за бедната на ресурси Южна Корея и от своя страна внасяше промишлено оборудване, домакински уреди и резервни части за превозни средства от Сеул.

Южна Корея изпрати разрушител с антипиратски спецчасти до Иран

Южна Корея изпрати разрушител с антипиратски спецчасти до Иран

Южнокорейските власти увериха, че не планират провеждане на военна операция

"Имаме блокирани 7,8 млрд. долара от нашите пари в банки в Южна Корея", уточни иранският депутат Алиреза Салими, който е замесен в случая.

Южна Корея взе доставката на иранския петрол, "но не плати за това", каза той пред АФП и обвини: "Тя не е надежден търговски партньор и трябва да плаща лихва върху парите, които държи неправилно."

Представител на външното министерство в Сеул заяви, че "е трудно да се потвърди" точната сума на парите.

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Корабът е задържан заради "рискове за околната среда"

Южна Корея спря да купува ирански петрол, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна ядреното споразумение през 2018 г., като наложи отново суровите санкции и заплаши да накаже всеки, който купува суров петрол от Иран.

Същата година търговията между Иран и Южна Корея спадна наполовина в сравнение с 2017 г., когато е била 12 млрд. долара според посолството на Иран в Сеул.

Обемът на търговията падна до едва 111 млн. долара до средата на юли 2020 г. според данни на посолството.

През януари Иранската революционна гвардия арестува танкера под флага на Южна Корея Hankuk Chemi и държа него и неговия капитан в продължение на три месеца уж заради предполагаеми екологични нарушения.

Иран освободи задържания през януари южнокорейски танкер

Иран освободи задържания през януари южнокорейски танкер

Той беше задържан с мотива, че замърсява Персийския залив

Арестуването е масово разглеждано в Южна Корея като опит за принуждаване на Сеул да предаде замразените средства, въпреки че Техеран многократно отричаше да има някаква връзка.

Миналата седмица външният министър на Иран Хосеин Амир-Абдолахиан предупреди, че страната му ще съди Южна Корея, ако тя продължи да отказва да погаси дълга си.

"Натискът на САЩ (върху Сеул) е факт, но не можем да продължим... да си затваряме очите пред този въпрос", подчерта той.

Ако Сеул не деблокира средствата, правителството ще позволи на централната банка на Иран да предприеме съдебни действия срещу двама южнокорейски кредитори, които държат парите, каза той.

Амир-Абдулахиян каза, че е разговарял с южнокорейския си колега Чун Еуй-йон по въпроса в края на миналия месец.

Иран смъмри Южна Корея, не подарила телефони "Самсунг" на иранци

Иран смъмри Южна Корея, не подарила телефони "Самсунг" на иранци

Иран е привикал посланика на Южна Корея