Удължаването на Договора за мерките за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START - СТАРТ, неофициалното име на START-3) не е проста техническа формалност, а от Вашингтон се изисква да отговори на редица въпроси на Москва. Това предупреждение направи посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов, коментирайки ситуацията относно СТАРТ в светлината на изявленията на американски официални лица, че има достатъчно време за удължаване на споразумението, съобщава ТАСС.

"Искрено се надявам, че съдбата на ИНФ (Договора за ядрени реките със среден обсег) няма да постигне и СТАРТ, чиято валидност ще изтече през 2021 г. Ние многократно сме заявявали готовността си да обсъдим перспективите за удължаване с още пет години, но отговор от Вашингтон няма", коментира руският дипломат.

Според него, "разбира се, може да се надяваме, че все още има време за удължаване на Договора СТАРТ. Въпреки това, колкото по-малко време остава, толкова по-голям е рискът да бъдем в ситуация, в която за първи път от 50 години няма да има правни ограничения за ядрения потенциал. Такова развитие е изключително опасно в контекста на общата криза на двустранните отношения и разпадането на режима за контрол на оръжията", допълва Антонов.

"Междувременно, бих искал да ви напомня, че удължаването на Договора СТАРТ не е техническа формалност, която може да бъде завършена след 1-2 седмици. Необходимо е да се решат сериозни проблеми", обяснява той.

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Краят на Нов СТАРТ стимулира САЩ и Русия да произвеждат повече ядрени оръжия

Нова надпревара във въоръжаването

Според информацията, предоставена от посланика, става въпрос за така нареченото "преоборудване" на стратегически нападателни сили от страна на американците. "Обявените от Вашингтон необходими нива на оръжия, които трябва да бъдат контролирани, се постига не само с реалните им съкращения, но и поради едностранното изтегляне на САЩ от отчет на стратегическите им нападателни оръжия и обявлението, че те се преоборудват, което все още не можем да потвърдим, както изисква договор".

Посланикът уверява, че Русия подхожда отговорно към задълженията си в областта на контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространението.

"Нашите предложения за решаване на проблема с Договора за ИНФ и за запазване на Договора СТАР остават в сила. Аз съм дълбоко убеден, че възможностите за връщане към нормален и професионален диалог все още не са изчерпани", добавя дипломатът.

"Но няма да тичаме след никого. Ще изчакаме партньорите ни да пораснат, за да водят равен и смислен диалог с нас по тази най-важна тема за целия свят. Всички наши предложения са на масата за преговори", коментира Антонов.

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Нашите ценности правят НАТО още по-силна

Той допълни, че изявленията на американските власти, че Русия разработва военна доктрина за "ескалация на деескалация", не са верни

"Прословутата концепция за ескалация на деескалация", предполагаща възможността за превантивно използване на "ограничен ядрен удар с ниска мощност", е друг ярък пример за това, че не искат да ни чуят." 

"Изглежда, че в съзнанието на редица американски експерти те умишлено си имплантират разбирането, че Русия и нейното военно планиране означава практическо прилагане на тази концепция", обяснява дипломатът.

"Разбира се, подобна постановка на въпроса е несъстоятелна", добавя той.

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

"Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, една добра традиция", коментира тя

Във връзка с това той се позовава на съответните документи на руското правителство и припомня обяснения, които преди това са дадени и от Владимир Путин. "Призовавам всички съмняващи се да се запознаят с параграф 27 от Военната доктрина на Руската федерация", отбелязва посланикът.

Според него "черно на бяло е написано", че Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия в отговор на използването на ядрени и други оръжия за масово унищожение срещу нея и (или) съюзниците й, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използването конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държава е застрашено.

"Така, както каза Владимир Путин: "В нашата концепция за използване на ядрени оръжия няма превантивна атака. Нашата концепция е отговор на атака", пояснява Антонов.

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри

Москва е изненадана, че Вашингтон говори само за Пекин, когато говори за възможността за разширяване на броя на участниците в преговорите за контрол на оръжията, които на този етап включват предимно само Русия и САЩ

Според Антонов, подобни преговори трябва да се разширят в бъдеще за западноевропейските участници в постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН - Обединеното кралство и Франция.

Коментирайки изявленията на американските власти относно перспективите за присъединяване на Китай към евентуални нови преговори за контрол над въоръженията с Русия, дипломатът отбелязва, че "подобни изявления не са нови".

"Въпреки това дори високопоставени представители на американската администрация ... казват директно, че Пекин не се интересува от преговори за ограничаване на ракетните оръжия, предимно от среден обхват. Това не е изненадващо, защото според различни оценки около 90% от ракетите на КНР са в обхвата на ИНФ", добавя той.

"За нашите китайски приятели тези оръжия играят решаваща роля по отношение на осигуряването на регионални интереси и национална сигурност", коментира Антонов.

Русия притеснена от засилването на ядрения компонент в ученията на НАТО

Русия притеснена от засилването на ядрения компонент в ученията на НАТО

Стратегически бомбардировачи на САЩ се присъединяват към такива учения

"В същото време е изненадващо защо САЩ говорят само за Китай, а не за Великобритания и Франция. Ако мислим за перспективите на всяко ново многостранно споразумение в тази област, нека погледнем по-широко. За да не бъдат компрометирани интересите на никого заради опортюнистични съображения", призова руският дипломат.

В тази връзка той цитира руския външен министър Сергей Лавров, който предупреждава, че "основата на многостранния процес трябва да бъде принципът на единна и неделима сигурност".

"Безсмислено е да се разглежда ядрено разоръжаване изолирано от целия комплекс от фактори, които влияят отрицателно върху стратегическата стабилност", предупреждава Антонов.

"В настоящите условия на бърз технологичен прогрес", една потенциална нова надпревара във въоръжаването може да провокира, наред с другото, желанието на много държави да разглеждат придобиването на собствен ядрен ракетен потенциал като единствена истинска гаранция за националната сигурност.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия