Броят на случаите на COVID-19 в целия свят се повиши над 4,1 милиона, Южна Корея съобщи за нов клъстер, произхождащ от района на нощен клуб в Сеул, Китай съобщава за няколко нови случая в Ухан, съобщават световните медии.

Кметът на южнокорейската столица Сеул коментира, че броят на скорошните случаи на коронавирус, свързани с клубовете в града и други нощни заведения, е надхвърлил 100.

В Европа, Испания, Италия, Франция и Швейцария облекчават мерките си от понеделник. Филмовият фестивал в Кан е едно от последните големи събития, които трябва да бъдат отменени.

Вече има 4,19 милиона случая на COVID-19 в световен мащаб и 285 100 души са починали, сочат данни, събрани от университета "Джонс Хопкинс". Поне 1,4 милиона души са се възстановили.

САЩ има най-висок брой на случаите - 1,34 милиона и най-висок брой на смъртните случаи - 79 935.

Европа предпазливо се отблокира и навлиза в "нова нормалност"
Обновена

Европа предпазливо се отблокира и навлиза в "нова нормалност"

На фона на страховете от втора коронавирусна вълна

Испания има най-голям брой случаи в Европа - 224 350, като смъртните случаи са 26 621. Следва я Великобритания с 224 328 случая и 32 140 починали, най-високата смъртност в Европа.

Русия претърпя голям скок в броя на случаите и вече в трета в Европа.

В Италия има 219 814 случая и 30 739 смъртни случая. Франция има 177 547 случая и 26 646 смъртни случая. Германия има 172 295 случая и 7 611 смъртни случая.

Бразилия има 163 510 случая и 11 207 смъртни случая. В Турция има 139 771 случая и 3 841 смъртни случая. В Иран има 109 286 случая и 6 685 смъртни случая. Китай, където за първи път се съобщава за заболяването в края на миналата година, има 84 010 случая и 4637 смъртни случая.

Ню Йорк все още е епицентърът на САЩ с 342 337 случая и 26 878 смъртни случая, според "Ню Йорк Таймс". Нараства загрижеността за броя на децата в щата, които са засегнати от животозастрашаващ синдром, за който се смята, че произтича от COVID-19. Състоянието, наречено "педиатричен мултисистемен възпалителен синдром", е убило поне три деца. Държавните служители разследват още 85 други потенциални случая, според губернатора Андрю Куомо в неделя.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че топ специалистът по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи предупреждава щатите да не отварят икономиките си твърде рано.

Според него, несъобразяването и прескачането на мерки и насоки, издадени от CDC, "не само ще доведе до ненужно страдание и смърт, но всъщност ще ни попречи в нашия стремеж да се върнем към нормалност".

Коронавирус: В САЩ опитват да разберат синдром с аневризма и инсулт при деца

Коронавирус: В САЩ опитват да разберат синдром с аневризма и инсулт при деца

Поразява различни органи, сърдечната функция и сърдечните артерии

Висш световен здравен служител предупреди, че страните по същество си затварят очите, за да отворят отново своите икономики, без да установят силно проследяване на контактите, за да преодолеят възпроизвеждането на коронавируса, съобщава АП.

Предупреждението дойде, когато Франция и Белгия излязоха от блокада, Холандия изпрати децата обратно на училище, а в САЩ много щати започнаха да премахват бизнес ограниченията.  Заразата може да се завърне сериозно без широко тестване и проследяване на контактите на заразените хора.

Страховете от скокове на инфекция в страни, които са разхлабили мерките, се сбъднаха през последните дни в Германия, където нови групи бяха свързани с три кланици; в Ухан, китайския град, където започна кризата; и в Южна Корея, където 85 нови случая бяха свързани с нощни клубове, които се отвориха отново след облекчаване на антивирусните мерки.

Един от ръководителите на СЗО д-р Майкъл Райън заяви, че стабилните мерки за проследяване на контакти, приети от Германия и Южна Корея, дават надежда, че тези страни могат да открият и да спрат вирусоноцителни групи, преди да излязат извън контрол.

Коронавирус: Тревожно нарастване на предаването на заразата в Германия

Коронавирус: Тревожно нарастване на предаването на заразата в Германия

Един заразен заразява повече от един човек

Но той допълни, че други държави, които излизат от блокада не са започнали ефективно проследяване на контакти, не могат да наложат карантина на заразени и да спрат разпространението на вируса. Коронавирусът може да се разпространи преди хората да се разболеят, което означава, че трябва да се действа бързо, коментира Райън, но отказва да назове конкретни държави.

"Да затвориш очите си и да се опиташ да шофираш на сляпо е глупаво уравнение, от това, което видях. И наистина съм притеснен, че някои държави се подготвят за сериозно сляпо шофиране през следващите няколко месеца", допълва той.

Междувременно Apple, Google, някои американски щати и европейски държави разработват приложения за проследяване на контакти, които показват дали някой е общувал със заразен човек.

Но технологията не измества човешката дейност. Масачузетс обучава повече от 1000 души, проследяващи контакти, подпомагани от софтуер. В най-тежко засегнатия щат на САЩ, Ню Йорк, започнаха онлайн обучение в понеделник.

Нетаняху предлага "микрочипиране" на децата в Израел

Нетаняху предлага "микрочипиране" на децата в Израел

Бибкащ сензор, когато се приближат към други хора

Ново проучване посочва, че починалите в Ню Йорк от коронавируса може да са хиляди повече от официално обявеното.

Друг нов доклад за CDC показва колко трудно и времеемко е проследяването на случаите. Анализът на усилията на Калифорния в първите дни на епидемията в САЩ установи, че контактите на пътници от Китай и Иран консумират близо 1700 часа време на местните власти без да успеят да спрат вируса да влезе в щата.

Разхлабвайки блокадата на страната си, германските власти посочиха специфично ниво на зараза, което би могло да доведе до повторно налагане на ограничения

С частичното отваряне в понеделник във Франция, някои метро-станции в Париж се изпълниха с хора, но прословутите задръствания в града отсъстваха. Половината магазини на Шанз-Елизе бяха отворени.

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

7,4 милиарда евро са обещани преди седмица от лидери от 40 държави