Светът пропуска шанс, който се отваря веднъж в рамките на едно поколение, за устойчиво възстановяване след пандемията. Това подчертава ООН в оценка, показваща, че по-малко от 20 процента от финансирането за възстановяване може да се смята за "зелено", информира "Франс прес".

Въпреки че при безпрецедентното икономическо забавяне, причинено от COVID-19, през 2020 година беше регистрирано драстично намаляване на емисиите на парникови газове, институции от ООН до Международната агенция по енергетика предупредиха срещу възстановяване, основано на енергия от изкопаеми горива.

ООН изчислява, че емисиите трябва да спаднат с почти седем процента - приблизително еквивалентно на спада през 2020 г. - през това десетилетие, за да се запазят целите на Парижкото споразумение за климата.

Европейският парламент одобри парите за възстановяване от COVID-19

Европейският парламент одобри парите за възстановяване от COVID-19

Държавите членки все още трябва официално да дадат съгласието си за пакета, но не се очакват големи пречки

След като възобновяемата енергия е по-достъпна и масова от всякога, имаше надежди, че правителствата ще използват възможността, предоставена от пандемията, за да направят икономиките си зелени и да дадат приоритет на природата при своите възстановявания.

Но Програмата на ООН за околната среда (UNEP) подчерта, че само 18 процента от обявените разходи за възстановяване от пандемията могат да се смятат за зелени, като възобновяеми или нисковъглеродни енергийни проекти и решения, базирани на природата.

"Все още не вървим към развитие, когато става въпрос за разходи за възстановяване", настоява изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

Българското общество не вижда големи ползи от "Зелената сделка"

Българското общество не вижда големи ползи от "Зелената сделка"

Едва 51% от българите са информирани по темата

"Досега глобалните зелени разходи не съответстват на тежестта на трите планетарни кризи - климатичните промени, загубата на природа и замърсяването", подчертава Андерсен.

Анализът на UNEP, който е в съавторство с изследователи от Оксфордския университет, показва, че от 1,9 трлн. долара, обявени за COVID-19 възстановяване сред 50 големи икономики, само 341 млрд. долара са предвидени за зелени проекти.

След като бъдат включени спасителните пакети за пандемията, зелената празнина става още по-сериозна.

Докладът е установил, че от разходите за спасяване и възстановяване, предизвикани от COVID-19, само 368 млрд. долара от 14,6 трлн. долара (2,5 процента) са зелени.

Анализът откроява Испания и Германия, като ги приветства за големите им субсидии за проекти за възобновяема енергия, както и Франция и Великобритания за ангажимента им да увеличат енергийната ефективност чрез модернизации на сградите.

"Очевидно има някои водещи държави, които се отнасят сериозно към екологичното възстановяване", отбелязва Брайън О'Калаган, водещ изследовател в Оксфордския университет по проекта за икономическо възстановяване и автор на доклада.

"За съжаление по-голямата част от страните не са и предстои да се извърви дълъг път", предупреждава специалистът. 

Той изрази надежда обаче, че докато страните преминават от спасителни пакети - т. е. "поддържане на бизнеса и хората живи" - към възстановяване, повече правителства може да се опитат да дадат приоритет на възобновяемите източници и опазването на природата.