Северна Корея предизвиква сериозен страх у хората по света, че може да използва ядрено оръжие. Това показва експресен глобален сондаж по темата Северна Корея на "Гълъп интернешънъл". 

Уточнява се, че 43% от анкетираните вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Снимка 316316

Източник: Галъп

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за "много вероятна".

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Снимка 316317

Източник: Гълъп

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на Пхенян Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея - общото съотношение между "вероятно е" и "не е вероятно" е 1:2 в полза на "не е вероятно".

Независимо от напрегнатата реторика между държавните глави на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, през последните седмици, социологическото проучване показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

Снимка 316318

Източник: Галъп