Световни лидери се ангажираха да ограничат замърсяването, да възприемат устойчиви икономически системи и да елиминират изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните до средата на века като част от "значими действия" за спиране на унищожаването на природата на Земята, информира "Гардиън".

Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Джъстин Трюдо, Джасинда Ардърн и Борис Джонсън са сред 64 държавни и правителствени ръководители от пет континента, които предупреждават, че човечеството е в извънредно планетарно състояние заради климатичната криза и необузданото унищожаване на поддържащите живота екосистеми. За да възстановят баланса с природата, правителствата и Европейският съюз се ангажираха с обещание в 10 точки за противодействие на щетите върху системите, които поддържат човешкото здраве и благосъстояние.

Ангажиментите включват подновени усилия за намаляване на обезлесяването, спиране на неустойчиви риболовни практики, премахване на вредни за околната среда субсидии и започване на прехода към устойчиви системи за производство на храни и кръгова икономика през следващото десетилетие. Държавните и правителствените ръководители определят обещанието като "повратна точка", с която бъдещите поколения ще съдят за готовността им да действат по отношение на унищожаването на околната среда.

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Естествените местообитания продължават да изчезват

Всички подписали "Обещанието на лидерите за природата", чието начало беше дадено виртуално в Ню Йорк днес, се ангажираха да поставят дивата природа и климата в основата на плановете за икономическо възстановяване след пандемията, обещавайки да се справят с климатичната криза, обезлесяването, деградацията на екосистемите и замърсяването.

Съобщението идва преди голямата среща на ООН за биологичното разнообразие в сряда, чийто виртуален домакин ще бъде Ню Йорк, и преговорите за международно споразумение за природата, по подобие на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Около 116 държавни глави и правителства искат да се изкажат по време на събитието.

"Науката ясно показва, че загубата на биологично разнообразие, деградацията на сушата и океаните, замърсяването, изчерпването на ресурсите и климатичните промени се ускоряват с безпрецедентна скорост. Това ускорение причинява необратима вреда на нашите системи за поддържане на живота и засилва бедността и неравенствата, както и глада и недохранването", се изтъква в обещанието.

"Въпреки амбициозните глобални споразумения и цели за опазване, устойчиво използване и възстановяване на биологичното разнообразие, и въпреки много местни истории за успех, глобалните тенденции продължават бързо в грешната посока. Необходима е трансформационна промяна: не можем просто да продължим както преди", подчертават още световните лидери.

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Човечеството унищожава с невъобразими темпове природата

Лидерите също така се ангажират да прекратят престъпленията срещу околната среда и да предприемат крути мерки срещу организираните престъпни групи, участващи в незаконния трафик на диви животни и дървен материал.

Британският премиер Борис Джонсън ще каже: "Трябва да превърнем тези думи в действия и да ги използваме, за да създадем инерция, да постигнем съгласие за амбициозни и обвързващи цели."

"Трябва да действаме сега - точно сега. Не можем да си позволим да се бавим и да отлагаме, защото загубата на биологично разнообразие се случва днес и се случва със страховита скорост. Оставени без контрол, последствията ще бъдат катастрофални за всички нас. Изчезването е завинаги - така че нашето действие трябва да бъде незабавно", настоява още Борис Джонсън.

Други страни, подписали обещанието, са ръководителите на Бангладеш, Бутан, Колумбия, Коста Рика, Фиджи, Кения, Сейшелите и Мексико. Президентите на САЩ, Бразилия и Китай - Доналд Тръмп, Жаир Болсонару и Си Цзинпин - не са подписали обещанието, въпреки че Си ръководи глобалните преговори за биологичното разнообразие.

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Хората експлоатират и унищожават природата в безпрецедентен мащаб

По-рано този месец ООН обяви, че светът не е успял да постигне нито една цел за забавяне на загубата на природния свят за второ поредно десетилетие, включително цели за защита на кораловите рифове, запазване на природните местообитания и намаляване на пластмасовите и химически отпадъци до нива, които не увреждат екосистемите.