САЩ няма какво да противопоставят на руските свръхзвукови оръжия. Това обяви председателят на стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ ген. Джон Хайтън, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Говорейки по време на изслушване в Комисията за въоръжените сили на Сената на САЩ, той изразил мнението, че САЩ не разполагат със средства за отбрана срещу руските свръхзвукови оръжия.

По думите му, единственият начин за защита са сили за сдържане, които включват в себе си триади и ядрени способности.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

На 1 март руският президент Владимир Путин изнесе реч пред горната камара на руския парламент, в която представи най-новите видове руски оръжия, които нямат аналози в света. Става дума за ракетна система "Сармат", подводни безпилотни самолети, крилати ракети, въздушна ракетна система "Кинжал", лазерни оръжия.

Освен това Путин говори за създаването на свръхзвуково оръжие - системата "Авангард", способна да лети в горните слоеве на атмосферата с междуконтинентален обсег със скорост, надвишаваща повече от 20 пъти скоростта на звука. Според експерти появата на такива оръжия ще направи безполезна цялата американска система за противоракетна отбрана.