Световната здравна организация притисна Китай да сподели информацията си за произхода на COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че докато това не се случи, всички хипотези остават на масата - повече от три години след появата на вируса за първи път.

"Без пълен достъп до информацията, с която разполага Китай, не можете да кажете едно или друго", подчерта той в отговор на въпрос за произхода на коронавируса.

"Всички хипотези са на масата. Това е позицията на СЗО и затова призоваваме Китай да сътрудничи по въпроса. Ако го направят, ще знаем какво се е случило или как е започнало", допълни той.

Вирусът беше установен за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г. Мнозина подозираха, че първоначално той се е разпространил на пазар за живи животни, откъдето впоследствие обхвана целия свят и причини смъртта на близо 7 милиона души.

Германия обяви край на пандемията от COVID-19

Германия обяви край на пандемията от COVID-19

В петък се отменят всички мерки

Миналия месец данните от първите дни на COVID пандемията бяха качени за кратко от китайски учени в международна база данни.

Те съдържаха генетични последователности, открити в над 1000 проби от околната среда и от животни, взети през януари 2020 г. на пазара за морски дарове Хуанан в Ухан - мястото на първото известно огнище на COVID-19.

Данните показват, че ДНК от множество животински видове - включително енотовидни кучета - се съдържа в проби от околната среда, които са дали положителен резултат за SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19. Това предполага, че те са "най-вероятните проводници" на болестта, според екип от международни изследователи.

Въпреки това, в нерецензирано проучване, публикувано в списание "Нейчър" тази седмица, учени от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията оспориха констатациите на международния екип.

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

Според тях пробите не дават доказателство, че животните действително са били заразени. Въпросните проби са били взети месец, след като за първи път е установено предаване на вируса между хора на пазара, така че дори те да са били COVID позитивни, е възможно животните да са прихванали вируса от човек.

Техническата ръководителка за COVID-19 от СЗО Мария Ван Керхов заяви, че последната информация от Китай дава някои "улики" за произхода, но не и отговори. Тя посочи, че СЗО работи по установяване на повече данни за най-ранните случаи от 2019 г., като например местонахождението на заразените.

По нейни думи СЗО все още не знае дали някои от необходимите изследвания са били предприети в Китай.

Световната здравна организация е поискала и от Съединените щати оригинални данни, които са в основата на скорошно проучване на Министерството на енергетиката на САЩ, съгласно което пандемията от COVID-19 най-вероятно е била причинена от "изтичане" от лаборатория в Китай.

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

Според Министерството на енергетиката обаче вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай