Талибаните ще направят всичко, за да попречат на Афганистан да се превърне в център за производство на наркотици. Това съобщи ТАСС.

Агенцията цитира изявлението на официалният говорител на движението Забихула Муджахид.

Той отбеляза, че уверява световната общност, че Афганистан няма да се превърне в център за производство на наркотични вещества.

Според Муджахид талибаните ще се опитат да изкоренят "злото" и да превърнат "родината си" в държава без наркотици.

По-рано Муджахид заяви, че талибаните уважават собствените си обичаи и традиции и имат правото да въвеждат ислямските закони в "своята страна".

На 15 август талибаните обявиха установяването на контрол върху цялата територия на Афганистан. Неговите представители поеха контрола над държавната телевизия в Кабул и в обръщението си призоваха гражданите да се успокоят.

Призракът на афганистанската армия

Призракът на афганистанската армия

На фона на мълниеносната победа на талибаните, които само в рамките на седмица

В Кабул хиляди хора се скриха на летището, опитвайки се да излязат от страната. Няколко души загинаха - вследствие на затискане или опит да отлетят на шасито на самолетите на ВВС на САЩ.

Афганистан снабдява междувременно 90% от световния пазар - с разрастването на маковите плантации цената на наркотиците е паднала. Грам хероин струва в Кабул 60 рупии - приблизително едно евро, припомня "Дойче веле".

Консумацията на опиум в Афганистан е свързана с лошото медицинско снабдяване - поради липса на достатъчно лекари и медикамент, хората приемат опиум като болкоуспокояващо средство.

Нерядко за да спрат децата да плачат, родителите им дават опиум; опиум се консумира и като средство срещу дългата, сурова зима в Бадагашан в северната част на страната. Животът на хората тук е крайно мизерен, за да могат да понасят мизерията, хората прибягват до наркотици.

Подкупи, за да предадеш оръжие – част от стратегията на талибаните в Афганистан

Подкупи, за да предадеш оръжие – част от стратегията на талибаните в Афганистан

Само за половин година - от 2020, талибаните успели да развият корупционната схем

Предишният режим на талибаните също водеше активна кампания срещу дрогата.