Тълпа противници на премиера на Армения Никол Пашинян нахлу в правителствена сграда в центъра на столицата Ереван, съобщава "Новости".

В сградата са разположени офисите на няколко министерства. Опозиционерите проведоха протест във фоайето на партера, призовавайки служители на ведомствата да не участват в митинга на привържениците на Пашинян. Викайки лозунги с искане за оставката на премиера, те са напуснали сградата.

"Завършваме нашата акция. Целта ни беше да покажем, че можем да влезем във всяко министерство", каза един от участниците.

Путин стои зад опита зад преврат в Армения, след като Пашинян обидил руските ракети?

Путин стои зад опита зад преврат в Армения, след като Пашинян обидил руските ракети?

Във вторник Пашинян обиди Москва. Той се оплака от руските боеприпаси

По-късно противниците на арменския премиер нахлуха в префектурата на централния район на Ереван.

Опозиционерите се разхождаха по коридорите на сградата, скандирайки "Армения без Никол" и "Нация, армия, победа". Акцията продължи няколко минути.

Два митинга са предвидени за тази вечер в Ереван. Опозицията ще се събере на бул. "Баграмян" пред сградата на парламента в 16 часа българско време, докато поддръжници на Пашинян - в 16:30 ч. на Площада на Републиката.

Поредица от протести се проведоха в Ереван след думи на Пашинян за руските ракети "Искандер". Той заяви, че доставеното руско оборудване било дефектно по време на боевете в Нагорни Карабах през есента. По-късно Пашинян каза, че е бил дезинформиран. 

Според информации в медиите заместник-началникът на Генералния щаб на Армения се е подиграл на премиера заради изказването му за "Искандер", заради което Пашинян го уволни. Той подготви и указ за оставката на шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да го подпише. Премиерът изпрати второ обращение до президентската администрация. Управляващата парламентарна фракция "Моята стъпка" заплаши Саркисян с импийчмънт.

В отговор арменските въоръжени сили поискаха напускането на самия Пашинян. Ръководителят на кабинета оцени това като опит за преврат и призова своите привърженици да излязат на улицата. Междувременно опозицията издигна барикади и разположи палатков лагер в близост до парламента, като те не са в настроение за преговори с властите и настояват за оставката на премиера.

Опозицията в Армения разпъна палатки пред парламента

Опозицията в Армения разпъна палатки пред парламента

Малката държава от Южен Кавказ влезе в нова политическа криза вчера