Арменският премиер Никол Пашинян обяви в четвъртък, че армията е опитала да го свали с организиране на военен преврат. Сега политици и политолози предполагат, че Русия може да има пръст в опита за преврат, като посочват обтегнатите отношения на Владимир Путин с Пашинян, съобщава "Дейли бийст".

Във вторник Пашинян обиди Москва. Той се оплака от руските боеприпаси.

Опозицията в Армения разпъна палатки пред парламента

Опозицията в Армения разпъна палатки пред парламента

Малката държава от Южен Кавказ влезе в нова политическа криза вчера

"Те не експлодират, или може би 10% от тях експлодират", коментира арменският премиер боеприпасите. Генералите, които са гневни от решението на Пашинян да уволни някои от тях като част от модернизиране на силите, изразиха възраженията си.

Според политолога Артур Паронян началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е телефонирал на арменския си колега генерал Оник Гаспарян. "Москва ясно сигнализира на генерал Гаспарян да се отърват от нашия премиер", коментира Паронян пред "Дейли бийст".

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба
Обновена

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба

Според Пашинян това било опит за военен преврат

Водени от Гаспарян, десетки генерали излязоха с декларация, с която призоваха за свалянето на Пашинян от власт заради неспособността му "да взема адекватни решения в тази криза". Това е първата пряка намеса на арменската армия в политиката от 2008 г., когато 10 демонстранти бяха убити при протест.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия. То остава Армения в отчаяна зависимост от Русия в сферата на сигурността.

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

Полицейски кордони охраняваха правителствените учреждения

Бившият военен министър на Армения Вазген Манукян, ключов опонент на министър-председателя, заяви в интервю за "Дейли бийст", че има мощната подкрепа на арменската армия.

Много поддръжници на Манукян открито желаят подкрепа от Русия за преврат в страната.

"Войната показа, че нито САЩ, нито Франция са тук да ни спасят. Москва договори мира за нас. Дори сега руските миротворци пазят в конфликтната зона", коментира анализаторът Степан Даниелян, който подкрепя Манукян.

Според анализатора Сергей Марков Путин гледа на Пашинян като на предател и враг, който многократно не изпълни обещанията си.

Марков обясни как конфликтът между Путин и Пашинян не е само заради обидата за ракетите. Според медии Путин неуспешно е лобирал за освобождаването на приятели си Роберт Кочарян. Бившият президент на Армения бе арестуван през 2018 г.

"Путин покани Кочарян на рождения си ден преди няколко месеца, за да покаже какво мисли за този арест. Сега Кремъл иска да види как Пашинян изпива чашата на срама, за да може всеки да види какво се случва с американска марионетка", смята Марков.