Няколкостотин поддръжници на опозицията разпънаха палатки и лагеруват пред парламента на Армения. Те настояват премиерът Никол Пашинян да си подаде оставката заради решението да сключи примирие с Азербайджан, информира АФП.

Малката държава от Южен Кавказ влезе в нова политическа криза вчера, след като Пашинян отхвърли призиви за оставка и обвини военните, че са се опитали да го свалят с преврат. 20 000 поддръжници на премиера участваха на демонстрация в Ереван.

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба
Обновена

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба

Според Пашинян това било опит за военен преврат

Опозицията събра около 10 000 поддръжници, които разпънаха палатки пред сградата на парламента, издигнаха барикади и се заканиха да организират постоянни демонстрации.

Тази сутрин поддръжници на опозицията блокираха улици до сградата на парламента, докато подготвяха нова демонстрация. Лидерът на опозиционната партия Арменската революционна федерация Гехам Манукян заяви пред журналисти, че опозиционните партии ще разговарят с Пашинян само "за оставката му."

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

"Предател", скандират хиляди в Армения срещу премиера

Полицейски кордони охраняваха правителствените учреждения

Министър-председателят заяви, че е готов да започне разговори с опозицията за намаляване на напрежението, но в същото време заплаши да арестува опонентите си, ако нарушат законите.

Пашинян е остро критикуван, откакто подписа споразумение с Азербайджан за прекратяване на 6-седмичен конфликт за Нагорни Карабах. Мнозина разглеждат споразумението като национално унижение. Пашинян заявява, че не е имал избор, тъй като страната е щяла да понесе още по-големи загуби.

Русия и Армения обсъдиха ситуацията в Карабах и сътрудничеството

Русия и Армения обсъдиха ситуацията в Карабах и сътрудничеството

Договореното се изпълнява по план, заключи Москва

Двете враждуващи страни договориха работна рамка за прекратяване на конфликта с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в региона и поиска Армения да предаде територия на Азербайджан.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.

3439 души от арменска страна са загинали по време на конфликта в Нагорни Карабах. Aзерската армия е загубила най-малко 2855 войници по време на операцията си.