Търговска война се заражда между Босна и Херцеговина и Хърватия, съобщи balkaninsight.

За момента е спрян стокооборотът на животински продукти между двете страни. Конфликтът започна миналата седмица, след като Хърватия забрани вноса на месни продукти от Босна с аргумента, че те представляват риск за разпространението на болести по животните. В отговор Босна предприе аналогични мерки.

В неделя властите в Босна разпространиха писмено становище, в което изказват своето недоволство за търговските ограничения.

Анализатори обаче коментират, че решението на хърватските власти е предупреждение към Босна и Херцеговина да не приеме закон, който цели силна протекция на местното производство. Законопроектът вече мина на първо четене и се очаква да бъде окончателно одобрен, въпреки протестите, които бяха организирани срещу него. Властите в Босна отнесоха критика за предвижданите законодателни промени, както от съседните си страни, така и от ЕС.

Според официалните лица в Босна обаче Хърватия от много време затруднява вноса на различни продукти и е крайно време властите в Сараево да предприемат сериозни мерки, с които да защитят националната продукция. Според коментари на производители и търговци и от двете страни една подобна търговска война ще има сериозни двустранни икономически последици.

Веднага щом Хърватия вдигне забраната си за наши стоки, ние ще махнем нашите, заяви Драго Недич, директор на босненската национална ветеринарна служба.