Тайланд е все по-близо до узаконяване на еднополовите бракове, съобщава "Ройтерс".

Депутатите в страната приеха с огромно мнозинство на първо четене четири законопроекта за еднополовите брачни съюзи.

Тайланд е една от страните с най-отворените ЛГБТ общности в Азия.

Правозащитници посочват, че законите и институциите на Тайланд все още не отразяват променящите се социални нагласи и все още дискриминират хомосексуалните, бисексуалните, трансхората и еднополовите двойки.

Всички с изключение на 11 от 371 депутати, присъстващи в долната камара на парламента, гласуваха "за" одобрение на проектозакона, проправяйки пътя към формирането на комисия, която да обедини четирите законопроекта в един общ преди по-нататъшните дебат и гласувания, които се очакват догодина.

Тайланд се приближава към узаконяване на еднополовите съюзи

Тайланд се приближава към узаконяване на еднополовите съюзи

Страната може да стане едва втората в Азия, която ги разрешава

Миналата година парламентът обсъди подобни проектозакони и законопроекта на тогавашното правителство за еднополовия граждански съюз, но така и не се стигна до окончателно гласуване преди края на парламентарната сесия.

Четирите законопроекта, обсъдени днес, включват един, внесен от новото правителство, което дойде на власт след изборите през май, друг от групи на гражданското общество и два от опозиционните формации "Движение напред" и Демократическата партия.

"По принцип този проектозакон е за изменение на някои разпоредби в гражданския кодекс, за да отвори пътя за влюбените, независимо от техния пол, да се сгодят и да сключат брак", заяви вицепремиерът Сомсак Тепсутин пред парламента.

Първи в Азия: Тайван легализира еднополовите бракове

Първи в Азия: Тайван легализира еднополовите бракове

Eднополовите двойки ще имат право да сключват брак законно.

"Това ще осигури права, отговорности и семеен статус, равни на тези при брак между мъж и жена", допълни той.

Сомсак посочи, че правителствено проучване, проведено между 31 октомври и 14 ноември, показва 96,6% обществена подкрепа за проектозакона.

В случай че законодателството бъде прието и получи одобрение от краля, Тайланд ще стане третата страна в Азия след Тайван и Непал, която признава еднополовите бракове.