Тайният космически самолет X-37B на Пентагона кацна във Флорида в неделя след рекордно дълъг орбитален полет, продължил повече от две години, заявиха американските ВВС, за най-новата мисия за тестване на редица военни технологии, съобщава "Ройтерс".

Безпилотният X-37B, построен от "Боинг" кацна в космическия център Кенеди на НАСА след като прекара 780 дни в орбита на Земята, петата полетна мисия на ВВС по програмата Orbital Test Vehicle.

Космическият самолет, приблизително с размер на малък автобус и споделящ много дизайнерски функции с космическата совалка на НАСА, бе изпратен в орбита през 2017 г. на ракета SpaceX Falcon 9 в мисия, ръководена от базирания във Вашингтон офис на ВВС за бързо управление различни експерименти с класифицирани технологии в дългосрочна космическа среда.

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Космическото командване на САЩ готви съюз "див, див запад" в космоса

Договорът за космоса казва само, че не са позволени ядрени оръжия

"X-37B продължава да демонстрира значението на космическия самолет за многократна употреба", коментира новоназначеният секретар на ВВС Барбара Барет.

"Всяка следваща мисия подобрява космическите възможности на нашата страна." Предишната мисия на X-37B продължи 718 дни и кацна през 2017 г. 

Пентагонът, който все повече разчита на космическите технологии, наскоро създаде космическото командване на САЩ и моли Конгреса да одобри финансиране за предложените космически сили, които биха служили като нов клон на военните сили.

"Небето вече не е ограничение за ВВС и ако Конгресът одобри, и за космическит сили на САЩ", обяснява генерал Дейвид Л. Голдфейн, началник на щаба на ВВС.

Лавров: САЩ вече разполага оръжия в космоса

Лавров: САЩ вече разполага оръжия в космоса

Вашингтон отхвърлил предложенията за сключване на универсален мораториум