Мирът в Тайванския проток е от полза за целия свят и международната общност счита, че без него не може да има нито просперитет, нито сигурност. Това заяви президентът на Тайван Лай Чинг-те, цитиран от "Ройтерс".

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия и засили натиска си срещу Лай, когото счита за "сепаратист", организирайки двудневни военни игри около острова, след като той встъпи в длъжност миналия месец.

През последните четири години китайската армия значително увеличи дейността си в тесния проток - основен международен воден път за търговия, и редовно изпраща военни самолети и кораби в района.

В реч пред новобранци във военна база в град Тайчун Лай изтъкна, че всяка капка пот е била за защита на сигурността на Тайван.

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Пекин бил този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток

"Международната общност вярва, че мирът и стабилността в Тайванския проток са необходими компоненти за глобалната сигурност и просперитет", посочи той.

"Без значение дали става въпрос за Съединените щати, Япония, Южна Корея или Европейския съюз, както и държавните глави или министър-председателите на редица страни - всички те са съгласни по този въпрос и се противопоставят на всяка страна, използваща сила, за да промени статуквото в Тайванския проток", добави Лай.

"Всичките ни усилия са насочени към мира и стабилността на Тайванския проток, към сигурността на Тайван и към нашата демократична, свободна система и продължаващо икономическо развитие", отбеляза той и подчерта, че мирът в Тайванския проток е от полза за глобалния мир".

Тайван ще проведе ежегодни военни учения следващия месец, като тази година те ще бъдат възможно най-близки до действителните битки, предвид нарастващата заплаха от Китай.

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Президентът на острова отхвърля пораженчеството

През изминалата седмица Тайван съобщи, че е засякъл общо 203 китайски военни самолета на около 31 морски мили до острова.

Миналата седмица Китай заплаши да преследва "заклетите" поддръжници на независимостта на Тайван и да екзекутира хора в крайни случаи. Поради тази причина Тайван да предупреди гражданите си да избягват пътувания до страната.

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но те са били отхвърляни. Той не приема претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск