Годишните военни учения на Тайван тази година ще оттренират зони за "убиване" в морето, съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната уточни, че ще се практикува пробив на блокада и симулация на сценарий, при който Китай внезапно превръща едно от редовните си учения около острова в истинска атака.

През последните четири години Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, редовно организира учения около острова, за да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите на Пекин за суверенитет въпреки силните възражения на Тайван.

Тайван започва основните си годишни учения този месец с осем- вместо с обичайните петдневни настолни маневри, предвид броя на сценариите, които ще бъдат включени. През юли те ще бъдат последвани от реални бойни учения.

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Военният бюджет на Тайван ще се фокусира към оръжия, оборудване и части за F-16

Ръководителят на отдела за съвместно бойно планиране на министерството заяви, че ще бъде оттренирано как да се реагира бързо на китайско учение, внезапно прераснало в атака - нещо, за което военните плановици са започнали да се тревожат, като се има предвид регулярността на китайските маневри.

Друг фокус ще бъде как различните части на въоръжените сили могат да организират координиран отговор на китайска блокада.

Ученията ще включват военноморски, въздушни сили и сили на бреговата охрана, разположени на брега противокорабни оръжия и дронове за установяване на морска "верига за атака и убийство", добави той.

По време на голям кръг от военни учения около Тайван през април миналата година Китай практикува прецизни удари и блокиране на острова.

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

На фона на нарастващото военно напрежение в Тайванския проток

След нахлуването на Русия в Украйна преди две години, Тайван се опитва до извлече поуки от конфликта, които да приложи в собствените си учения, най-вече относно това как много по-малобройните украински сили са успели да отблъснат по-многочислената руска армия.

Тези уроци ще бъдат приложени и през тази година заедно с поуките, извлечени от войната в Газа.

И за двата конфликта тайванските служители разглеждат използването на психологическа война и по-специално асиметрични операции.

Тайванският президент Цай Инуън подкрепя идеята за "асиметрична война", за да направи своите сили - също значително по-малобройни от китайските, по-мобилни и трудни за нападение, например с монтирани на превозни средства ракети и дронове.

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната отбрана на острова