Тайван ще бъде "сила за добро" и ще продължи да търси дори по-голяма международна подкрепа. Това обявиха от президентския кабинет, след като острова, към който Китай има териториални претенции, спечели безпрецедентна подкрепа от страните членки на Г-7, съобщава "Ройтерс".

Вчера ръководителите на страните членки на Г-7 нахокаха Китай за правата на човека в Синцзян, призоваха за това Хонконг да запази висока степен на автономия и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток.

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса

Говорителят на тайванския президентски кабинет коментира, че това е първият случай, в който заключителното комюнике на ръководителите на Г-7 подчертава значението на мира и стабилността в пролива и за първи път от основаването му имало "съдържание, приятелско на Тайван", изказвайки дълбоки благодарности за подкрепата.

Тайван и страните членки на Г-7 споделят основни ценности като демокрация, свобода и човешки права, добави говорителят.

"Тайван със сигурност ще се придържа към ролята си на отговорен член на региона, а също така ще защитава твърдо демократичната система и ще защитава споделените универсални ценности", настоя говорителят на президента.

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Разговарял е с член на Политбюро на ККП

Тайван ще продължи да задълбочава партньорството си със страните от Г-7 и други страни съмишленици и ще се стреми към по-голяма подкрепа от международната общност, изтъкна той.

Тайван също така "твърдо ще допринесе с най-голямата сила за добро" за мир, стабилност и просперитет в Индо-Тихоокеанския регион.

Китай засили натиска си срещу демократично управлявания Тайван през последните месеци с редовни военни учения край острова, докато се опитва да утвърди суверенитета на Пекин.

Въпреки че повечето страни, включително членовете на Г-7, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, групата на седемте най-развити страни, заедно с други западни съюзници, засилват подкрепата си за острова.

Това включва призоваване Тайван да получи подходящ достъп до Световната здравна организация по време на пандемията от коронавируса. Тайван не е член заради китайски възражения, след като Пекин го смята просто за една от своите провинции, без право на атрибути на държава.

Китай излива гнева си срещу посещението на US сенатори в Тайван

Китай излива гнева си срещу посещението на US сенатори в Тайван

Това можело да насърчи "сепаратистките сили" на острова