Тайван засече дрон и четири китайски военни кораба край територията си през последното денонощие, съобщава ТАСС.

Тайванското министерство на отбраната посочва, че "безпилотен летателен апарат и четири кораба на Китайската народноосвободителна армия около Тайван са били засечени между 6.00 часа сутринта местно време на 17 май и 6.00 часа сутринта на 18 май".

Уточнява се, че безпилотният летателен апарат WZ-7 е навлязъл в зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана в югозападната част на острова. В отговор Тайпе е вдигнал самолети, които да идентифицират въздушната цел и е издал предупреждения.

Китай симулира удар по Тайван

Китай симулира удар по Тайван

По време на втория ден от военните си учения около острова

Китайски кораби и самолети редовно извършваха патрули във водите и въздушното пространство близо до острова на фона на напрежението в Тайванския проток, което ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе в началото на август миналата година.

Китай разкритикува посещението на високо ниво като провокация и го определи за намеса във вътрешните му работи и подкрепа за тайванските сепаратисти.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - червена линия в отношенията между Пекин и Вашингтон