Министерството на националната отбрана на Тайван съобщи във вторник, че са засечени два китайски балона, преминаващи през средната линия, която разделя Тайван от Китай. Един от балоните е бил забелязан да лети директно над острова, съобщава индийската телевизия NDTV.

Балоните са преминали средната линия над Тайванския пролив, който е важен воден път между Тайван и Китай, късно вечерта на 1 януари местно време. Те са видяни на две различни места - близо до западния град Чиаи и в района на Кийлунг на север.

Според данните, предоставени от министерството, един от балоните се е насочил на изток, преминавайки директно над острова, след като се появил северозападно от Чиаи. Балоните са летели на височина от около 9-10 хил. м.

Министерството съобщи, че балоните са се насочили на североизток и са изчезнали около 23:43 вчера и 00:43 днес местно време.

Наблюденията на китайски балони са започнали миналия месец в контекста на предстоящите президентски избори в Тайван, насрочени за 13 януари. Тайванските власти са докладвали за шест такива инцидента през декември.

Темата с китайските балони придоби политическo значени през февруари миналата година, когато Съединените щати свалиха обект, който нарекоха шпионски балон. Пекин от своя страна твърди, че става въпрос за меторологичен балон, отколонил се от курса си.

Китай не се отказва от идеята за мирно обединение с Тайван

Китай не се отказва от идеята за мирно обединение с Тайван

Според Си Дзинпин обединението е неизбежно