Правителството на британския премиер Тереза Мей парира бунт в парламента вчера заради планове да премахне Хартата на основните права на Европейския съюз, обещавайки да преразгледа подхода си и да направи промени, ако е необходимо, съобщава "Ройтерс".

Парламентът обсъжда законодателство, което ще задейства излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г. и ще копира правото на ЕС в британското законодателство - определено от властите като "един от най-големите законодателни проекти, предприемани някога във Великобритания".

ЕС иска повече пари от Лондон за споразумението по Брекзит

ЕС иска повече пари от Лондон за споразумението по Брекзит

Туск даде 2 седмици на Мей да реши

Законопроектът изпробва способността на Мей да управлява ефективно, след като загуби парламентарното си мнозинство през юни, оставяйки я начело на крехко правителство на малцинството и начело на Консервативната партия, разделена по въпроса как най-добре да се справи с разделянето с ЕС.

Вчера фокусът на 8-дневния дебат, който вече принуди министрите на Мей да направят някои отстъпки, попадна върху плана на правителството да не включва Хартата на основните права в пренасянето на законодателството на ЕС в британското. Правителството, което твърди, че няма нужда да се копира хартата на ЕС, защото всичко, което прави, е да кодифицира правата, които съществуват чрез други правни инструменти, предотврати потенциален бунт, обещавайки преглед и възможни технически промени по-късно в процеса на създаването на законодателството.

"Ние признаваме силата на възгледите... и сме готови да се вгледаме в този въпрос, за да се уверим, че предприемаме подход, който може да получи подкрепата на този парламент", изтъкна юрисконсултът на правителството Робърт Бъкланд.

Лондон намекна, че Франция и Германия са проблемът в преговорите за Брекзит

Лондон намекна, че Франция и Германия са проблемът в преговорите за Брекзит

Дейвис поясни, че влиянието на Франция и Германия в ЕС е "открита тайна"

Това е било достатъчно да разубеди неудовлетворените членове на партията на Тереза Мей да се присъединят към опозиционните депутати да предизвикат пълен обрат относно отмяната на хартата.

Правителството все още възнамерява да отмени Хартата на основните права на ЕС, но заяви, че гражданите няма да загубят нито едно от съществуващите права, които документът предвижда.

По време на дебата, критиците - включително членове от партията на Мей - твърдяха, че изоставянето на хартата е излишен риск и в сегашната си форма разводнява някои права на гражданите и създава несигурност по отношение на защитата на другите.

Евроконсерваторите се тревожат от Брекзит

Евроконсерваторите се тревожат от Брекзит

В МС не се говори за борбата срещу тероризма

Хартата на правата влезе в сила през 2009 г. чрез Лисабонския договор и обедини основното защитено от ЕС право в един документ.

Това е едно от малкото изключения, съдържащи се в правителствения законопроект за Брекзит, който има за цел да запази правото на ЕС, след като Великобритания напусне Общността, за да даде на фирмите увереност, че няма да се изправят пред промени в правилата за една нощ.

Законопроектът понастоящем е в начална фаза от законодателния процес.