Британският премиер Тереза Мей отново избегна отговорите на депутатски въпроси за това как нейното правителство смята да изгради отношенията с ЕС след като страната излезе от общността, предаде Би Би Си.

Депутати няколко пъти задаваха въпроси дали Великобритания ще запаси свободния си достъп до единния европейски пазар и как в този случай кабинетът смята да ограничи имиграцията от ЕС, след като Брюксел разглежда пазара и свободното движение на хора в пакет.

Мей отговори, че Великобритания е за свободната търговия, а имиграцията ще бъде поставена под контрол.

Ограничаването на имиграцията беше основна теза на привържениците на брекзит, които надделяха на референдума на 23 юни, като същевременно те уверяваха, че отношенията на страната с ЕС няма да пострадат, понеже и двете страни имат интерес от запазването им.

От Брюксел обаче ясно дадоха да се разбере, че няма как това да се осъществи, тъй като в общността свободното придвижване на стоки, услуги и капитали е обвързано със свободното движение на хора.  

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви в встъпителното си слово пред парламента, че се наблюдава „удивителна липса на планове и подготовка" на правителството по изграждането на отношенията с ЕС и че министрите правят взаимно изключващи се изявления.

Депутатът от Шотландската  национална партия Ангъс Робъртсън попита премиера Мей дали страната ще остане част от единния пазар.

На уверенията й, че отношенията с общността ще бъдат взаимно изгодни, а имиграцията – под контрол, той изрази съжаление, че се налага да повтори въпроса си.  

„Ще изградим нови отношения с Европейския съюз”, отговори Мей отново без да навлиза в конкретика.

Подобни въпроси бяха задавани още няколко пъти и след около час и половина дебати Мей заяви: „Днес вече много пъти отговорих на този въпрос и ако ми го задавате отново, аз съм принудена да повторя това, което вече казах.”  

Остава неясно също кога Великобритания ще подаде официално заявление за излизане от ЕС. Според Лисабонския договор този срок не може да бъде по-дълъг от 2 години.