Бившият британски министър-председател Тереза Мей няма да се кандидатира за преизбиране, каза тя в петък, слагайки край на 27-годишната си кариера в парламента, белязана от бурно лидерство начело на страната по време на политическите бури заради Брекзит, предава Ройтерс.

67-годишната Мей е поредният политик от Консервативната партия, които сигнализираха за напускането си от парламента на избори по-късно тази година. Проучванията в момента показват, че управляващата партия се очаква да загуби властта от опозиционната Лейбъристка партия.

Мей стана министър-председател през 2016 г., след като тогавашният лидер Дейвид Камерън подаде оставка след шоковото гласуване на Великобритания за напускане на Европейския съюз. Тя беше избрана от колегите си от Консервативната партия да приложи безпрецедентното решение, за което нейният предшественик не беше оставил план.

Но тя се оттегли три години по-късно, тъй като не успя да постигне Брекзит по график или да намери начин да накара парламента да одобри плана й за напускане, предавайки юздите на Борис Джонсън, който изигра значителна роля в подкрепата за напускането на ЕС.

Откакто напусна поста си, тя остана член на парламента за своя избирателен район в Югоизточна Англия, но каза в петък, че фокусът й върху борба с модерното робство и трафика на хора отнема все повече време.

"Поради това, след много внимателно обмисляне, разбрах, че гледайки напред, вече няма да мога да върша работата си като депутат по начина, по който смятам, че е правилно и моите избиратели заслужават, " каза тя пред местния си вестник, Maidenhead Advertiser.

Настоящият министър-председател Риши Сунак отдаде дължимата почит на Мей, описвайки я като изключително лоялен, безмилостен борец и каза, че тя е показала какво означава да служиш на страната си.

Тереза Мей защити споразумението си за Брекзит

Тереза Мей защити споразумението си за Брекзит

Според нея то било по-добро от постигнатото от Борис Джонсън

Мандатът на Мей беше доминиран от Брекзит, ръководейки страната си през един от най-хаотичните периоди в новата британска политическа история, докато тя се бореше да запази единството на партията си и на цялата страна, които бяха дълбоко разделени относно това какво означава оттеглянето от ЕС за бъдещето.

След като наследи малко парламентарно мнозинство, през 2017 г. тя се опита да се възползва от първоначалната вълна на популярност, като свика предсрочни избори, за да спечели по-голяма подкрепа.

Но планът се оказа обратен, като консерваторите загубиха общото си мнозинство и започнаха да разчитат на подкрепата на малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, за да останат на власт. Именно тази партия усложни договора за напускане на ЕС, който пряко засягаше Северна Ирландия, правейки усилията й да прокара плановете си за Брекзит през парламента още по-трудни.

Изправена пред поредица от партийни бунтове и безизходица в парламента, които изпитаха до краен предел конституцията на нацията, тя подаде оставка като министър-председател през 2019 г., емоционално описвайки ролята се като "честта на живота си".

Джонсън се оттегля като депутат заради "Партигейт"

Джонсън се оттегля като депутат заради "Партигейт"

След доклада на комисията за партитата по време на пандемията