Няколко коли от кортежа, които са придружавали губернатора на Минесота Тим Уолц, който е кандидатът на демократите за вицепрезидент на САЩ, са катастрофирали в Милуоки, съобщи BBC.

Уолц не е пострадал.

Катастрофата е станала около 13.00 часа местно време в понеделник. Катастрофиралите автомобили са били в края на кортежа и в тях са се возели представители на пресата.

Репортерите признаха, че след удара отзад, те били изхвърлени силно напред, като автомобилът им се забил в колата пред тях. Най-малко един човек е ранен и е със счупена ръка, твърди един от журналистите.

Катастрофата е станала на междущатската магистрала 794, като все още не е ясно какво я е причинило.

Вицепрезидентът Камала Харис се обади на Уолц, за да провери дали е добре, съобщи служител на Белия дом пред CBS. Той добави и че президентът Джо Байдън също звъннал на Уолц, за да го попита как е.

Ударените превозни средства са останали встрани от пътя.

След катастрофата Уолц държа реч по повод Деня на труда в Милуоки.

Пред събралото се множество той обясни, че членове от екипа му и представители на пресата, които пътували с тях, пострадали по време на пътнотранспортно произшествие. Той разговарял с тях и с облекчение може да обяви, че те имат само леки наранявания и ще се оправят.

Уолц благодари на специалните части и на местните служби за оказаната първа помощ и за бързата им реакция.

И републиканският кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс реагира на случилото се, като в профила си в "X" написа: "Надявам се всички са добре".

От BBC коментират, че не за първи път по време на предизборна кампания стават катастрофи с кортежите на кандидатите.

Миналата седмица полицай от Джорджия катастрофира с мотоциклета си, докато пътуваше с конвоя на кандидат-президентите. Той имаше множество наранявания. Случаят повдигна много въпроси, от които стана ясно, че водачите на коли в кортежите не са задължени да са професионални шофьори и да имат опит в тази сфера.