Тони Блеър е убеден и продължава да настоява за втори референдум за Брекзит, както и че "твърд Брекзит" е почти невъзможен, съобщава "Ла Република".

Бившият премиер Тони Блеър (1997-2007 г.) коментира, че "споразумението на Тереза Мей с Брюксел никога няма да мине в парламента ... в задънена улица сме". Той вярва, че ако Европа не се притече насреща, при промяна в позицията на Лондон, ще направи колосална грешка.

С пуканки в ръце, ЕС гледа шоуто "Брекзит"

С пуканки в ръце, ЕС гледа шоуто "Брекзит"

Европа се притеснява за бъдещето си, но вече е уморена

"Европа трябва да поддържа единство, защото световната ситуация се променя: Китай е с нарастваща мощ, други ветрове духа от Америка, а трансатлантическата ос отслабва", обясни той.

Блеър коментира, че ако европейските страни искат да защитават собствените си интереси, сега единството е нужно повече от всякога, но добави, че в същото време някои европейски лидери се надяват Британия да си тръгне.

Според него, втори референдум, за разлика от първия, който разделя британското общество, ще послужи за обединение на британците. "Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната дума", смята бившият премиер.

Фараж: Великобритания вероятно отлага Брекзит и организира референдум

Фараж: Великобритания вероятно отлага Брекзит и организира референдум

Опасявам се, че Камарата на общините на практика ще отмени този Брекзит

Блеър се опасява, че поддръжниците на Брекзит застрашават съществуването на самото Обединеното кралство в сегашната му форма (в Северна Ирландия повечето от жителите са за запазване на членството на страната в ЕС).

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха проекта на споразумение с ЕС относно условията на Брекзит. По време на историческия вот, 432 парламентаристи се противопоставиха на споразумение, одобрено от Лондон и Брюксел през ноември миналата година.

За да влезе в сила, сделката за Брекзит трябва да бъде одобрена от британските законодатели, както и да бъде ратифицирана от всички страни от ЕС. Самият Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., след което според плана трябва да има преходен период, който ще продължи до края на 2020 година.

Тони Блеър: Отлагането на Брекзит е почти неизбежно

Тони Блеър: Отлагането на Брекзит е почти неизбежно

Той отново повтори, че най-добрият вариант е втори референдум