Преговарящите за Брекзит "гледат БиБиСи и ядат пуканки", коментира един от тях докато британските вътрешни разногласия са пряко предавани по телевизията и осуетяват надеждите на Европа за чиста раздяла, съобщава "Ройтерс".

Не е сигурно, дали Великобритания ще излезе от ЕС след 10 седмици, ще удължи агонията с надеждата за една нормална раздяла, или дори да промени мнението си и да остане, а съседите й се разкъсват между "скуката от Брекзит" и притеснението, което отвлича вниманието от собствените им неотложни проблеми, тъй като се провежда кампания за изборите за европейски парламент през май.

Часове след като Камарата на общините скъса сделката, която премиерът Тереза ​​Мей се опита да сключи в две мъчителни години, преговарящият от ЕС Мишел Бърние обясни пред малцина евродепутати, че единственото, което може да се направи е да се изчака британците да решат.

Холандският консерватор Естер де Ланге коментира, "колективно, те не знаят какво искат, но да, определено държат големи речи". В сравнение с пълния европарламент, отбелязващ 20-годишнината на еврото, стотиците празни места пред Бърние са знак за умората на Европа от Брекзит.

Фараж: Великобритания вероятно отлага Брекзит и организира референдум

Фараж: Великобритания вероятно отлага Брекзит и организира референдум

Опасявам се, че Камарата на общините на практика ще отмени този Брекзит

Обезпокоително е, че парализата в Лондон ще разсее и раздели лидерите от други проблеми на ЕС, от забавящата се икономика на фона на световните търговски спорове до дълбоките разделения по отношение еврозонатамигрантите и евроскиптиците вдъхновени от Брекзит.

Френският президент Еманюел Макрон обясни, че не иска да губи време за Брекзит, тъй като настоява за преструктуриране на еврозоната и на по-широк съюз след изборите за Европейски парламент. Неговият министър по въпросите на ЕС Натали Лоазо заяви, че Брекзит отнема една трета от времето й: "Твърде много е, защото имаме много други неща в Европа, отколкото да се занимаваме с един развод", коментира тя.

Манфред Вебер, съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, ръководител дясноцентристката кампания, заяви, че "вратата на Европа е все още отворена", ако Великобритания реши да остане, но допълни че, "сега е време да продължим напред и да приключим с Брекзит".

Вебер се оплаква, че "безкраен Брекзит отнема огромно количество време, пари и експерти" от ЕС.

Германия умолява британците да останат в ЕС: Ще ни липсвате

Германия умолява британците да останат в ЕС: Ще ни липсвате

"Без вашата велика страна, този континент не би бил такъв, какъвто е днес"

"Това изразходва ценна политическа енергия, особено в тази предизборна година, ни дърпа назад от формирането на истинска положителна европейска програма за бъдещето", допълва той.

На 9 май в Румъния, Жан-Клод Юнкер възнамерява да насочи вниманието на ЕС към бъдеще без една от трите най-големи икономики в Европа и една от двете ядрени военни сили и да бъде кулминацията на усилията за премахване на разделенията, застрашаващи сближаването в ЕС.

По време на срещата на върха на ЕС миналия месец, която се надяваха да бъде последната, свързана с Брекзит, лидерите бяха видимо уморени: "Умората беше осезаема. Те не искат да бъдат притеснявани повече от това. Искат да приключи", коментира един от присъстващите.

Предателство е, ако запазим правилата на ЕС, предупреди Борис Джонсън

Предателство е, ако запазим правилата на ЕС, предупреди Борис Джонсън

Той отказа да каже дали ще подкрепи Мей да остане на поста

Ако има нещо положително от Брекзит, това е изключителното единство, което 27-те показват в преговорите, макар че последните моменти в играта все още може да подложат на изпитания това единство, коментират лидери.

Мнозина вярват, че сътресенията във Великобритания забавят апетитите на тези, които искат да последват примера й, европейските гласоподаватели започват да симпатизират на Съюза, а евроскептичните правителства, като Италия, Унгария и Полша, подчертавайки критиките си към ЕС, не показват пряко желание за изход.

Основателите на ЕС, Франция и Германия, страните с богат принос и бившият комунистически изток са разделени относно вакума от Великобритания в бюджета на ЕС и за маневрирането на някои източноевропейски правителства, за да задушат опонентите си.

"За Брекзит, ЕС показа изключително единство, само ако можеше да покажем такова единство и за всичко останало", коментира дипломат.

Министри плашат Мей с масови оставки, ако не изключи Брекзит без сделка

Министри плашат Мей с масови оставки, ако не изключи Брекзит без сделка

Около 20 министри обаче са предупредили, че са готови да се оттеглят