Руските военни са обстрелвали жилищни квартали в Харков, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Олег Синегубов.

"Регистрирахме обстрел в индустриалния район, по предварителни данни - 7 ранени цивилни", пише той.

Руските войски са превзели село Тошковка в Луганска област, близо до Северодонецк, съобщи по украинската телевизия Роман Власенко, началник на военната администрация на Северодонецка област.

В самия Северодонецк се водят боеве с висока интензивност на артилерийски и въздушен обстрел. Промишлената зона и жилищните сгради в близост до нея са обстрелвани. В града продължават уличните боеве.

Всъщност цялата Луганска област е епицентърът на конфронтацията между украинската и руската армия, добавя Власенко, който смята, че битката за Донбас е в разгара си.

По към от Генералния щаб на украинските въоръжени сили съобщиха и че руските войски са завзели Подлесне и Мирна Долина, две малки населени места в Луганска област, южно от Лисичанск, и укрепват позициите си.

В северно направление руските войски продължават да разработват граничните райони, да минират терена и да извършват минометни и артилерийски атаки по населените места в Черниговска област.

По направлението Славянск руските войски се отбраняват и съсредоточават усилията си, за да задържат заетите по-рано позиции, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Украйна: До неделя Русия иска да е завладяла Луганска област

Украйна: До неделя Русия иска да е завладяла Луганска област

Армията на Киев оказва съпротива

Днес руското военно министерство съобщи, че с крилати ракети е ударено летище близост до Одеса. За информацията все още няма потвърждение от украинска страна.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че тази седмица очаква атаките на руската армия да се усилят във връзка и с отговора от Европейския съюз (ЕС) относно статута на кандидат за Украйна. Вече имаме положително решение от Европейската комисия (ЕК) и в края на тази седмица Зеленски очаква да има отговор от Европейския съвет.

И Института за изследване на войната смята, че руските сили ще направят всичко възможно и най-вероятно ще успеят да установят пълен контрол над Северодонецк.

Украински източници потвърдиха, че руските войски контролират целия Северодонецк, с изключение на индустриалната зона "Азот", където боевете продължават.

Невъзможно е да се евакуират цивилните от "Азот" в Северодонецк

Невъзможно е да се евакуират цивилните от "Азот" в Северодонецк

Сред блокираните граждани има и 38 деца