Страните членки на G -7 по време на срещата на върха в Биариц не успяха да убедят американския президент Доналд Тръмп да предостави изключения от петролните санкции срещу Иран. Това съобщи в неделя Ройтерс, позовавайки се на европейски дипломатически източник.

Иранска офанзива във Франция

Иранска офанзива във Франция

Техеран търси сближаване

По-рано иранските дипломатически източници казаха пред агенцията, че Техеран иска да получи разрешение за износ на нефт най-малко 700 хиляди барела на ден, а по-късните продажби трябва да достигнат 1,5 милиона барела, ако западните страни възнамеряват да преговарят с Иран по въпроса за спасяването Съвместен цялостен план за действие (JCPOA) за иранската ядрена програма. Това изявление бе направено, след като според Bloomberg френският президент Еманюел Макрон предложил на своя американски колега Доналд Тръмп предложение да върне Иран да изпълни задълженията си по JCPOA, според които на Техеран трябва да бъде разрешено да продаде някои обеми петрол в замяна на редица сериозни ангажименти.

На 22 април Тръмп реши да не разширява изключенията от петролните санкции срещу Иран, които бяха подновени през ноември 2018 г. Тогава Вашингтон наложи забрана върху вноса на ирански петрол, но позволи на най-големите вносители да продължат покупките в продължение на шест месеца.

Иран увеличава добива на нефт на 500 000 барела дневно

Иран увеличава добива на нефт на 500 000 барела дневно

Преди санкциите изнасяха по 2,3-2,5 млн. барела за денонощие

Проблемът с иранското ядрено досие рязко се влоши след едностранното оттегляне на САЩ от JCPOA на 8 май 2018 г. и въвеждането на американски икономически санкции срещу износа на нефт срещу Иран. Според иранската страна, останалите страни по сделката, предимно европейците, не изпълняват изцяло задълженията си в икономическата част на споразумението, така че сделката в сегашния й вид няма смисъл.