Администрацията на американския президент Доналд Тръмп, заедно с Израел и редица други държави, се подготвят да въведат нов пакет санкции срещу Иран. Съобщава американският портал Axios с позоваване на собствените си източници.

И така, според изданието, в навечерието на специалния представител на САЩ за Иран Елиът Ейбрамс отлетя за Тел Авив, за да обсъди нови ограничения срещу Техеран с премиера Бенямин Нетаняху.

Иран протяга ръка на съседите си

Иран протяга ръка на съседите си

Нова политика на Техеран след Тръмп

Според източници санкциите трябва да влязат в сила до 20 януари и да ограничат възможността бъдещият президент на САЩ Джоузеф Байдън да се върне към договора за ядрената сделка.

"Целта е да се наложат толкова много санкции срещу Иран до 20 януари", каза израелски източник пред портала.

Отбелязва се, че новите ограничения няма да бъдат свързани с иранската ядрена програма, а ще бъдат насочени към ограничаване на развитието на балистични ракети в страната.

След преговори в Тел Авив, Абрамс ще пътува до ОАЕ и Саудитска Арабия, за да координира пакет санкции с властите на тези страни, смятат събеседниците на портала.

Аятолахът на Иран се подиграва на демокрацията в САЩ

Аятолахът на Иран се подиграва на демокрацията в САЩ

Вотът разкривал реалността на американската демокрация

През 2015 г. Обединеното кралство, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция и Иран се споразумяха за Съвместен цялостен план за действие (JCPOA), отменящ санкциите срещу Иран в замяна на ядрените ангажименти на Техеран. През същата година Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 2231, която обяви края на ембаргото за оръжие на 18 октомври 2020 г.

През 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна ядрената сделка и отново наложи санкции на Техеран, което накара Иран да намали ядрените си задължения.