Президентите на Русия и на САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, така и не успяха да проведат разговор в Париж, където бяха гости на честването на 100-годишнината от края на Първата световна война, констатира Би Би Си.

Британската медия напомня, че само преди няколко седмици се предвиждаше двустранна среща във френската столица. Лично съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън посети Русия, за да координира събитието.

Путин към Болтън: Орелът ви май изяде маслините, но остави стрелите

Путин към Болтън: Орелът ви май изяде маслините, но остави стрелите

САЩ все пак имат и мирни предложения

Помощникът на Путин по международните въпроси Юрий Ушаков и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков уверяваха, че става дума за пълноценна среща, а не за размяна на реплики "на крака".

Впоследствие Болтън се изказа предпазливо, като предположи, че срещата ще е кратка, а основната й цел - размяна на мнения по ракетния договор, който САЩ смятат да напуснат.

В началото на седмицата самият Тръмп заяви, че не е сигурен дали в Париж ще има пълноценна среща и обеща да проведе преговори с Путин по време на форума на G-20 в Буенос Айрес.

Въпреки това, до последния момент - сутринта на 11 ноември, агенция "Новости" твърдеше, че Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж евентуална ядрена сделка.

В Париж - рандеву, на Г-20 - разговори тет-а-тет

В Париж - рандеву, на Г-20 - разговори тет-а-тет

Това предвижда протоколът на Путин и на Тръмп

В действителност обаче, по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, двамата президенти само са се поздравили по време на лидерския обяд, а после са си казали "довиждане". Той допълва, че не са обсъждани никакви теми.

В публикацията на Би Би Си се посочват три възможни причини за провала.

Първата официална версия, тиражирана първо в руския в. "Комерсант", е че домакинът - френският президент Еманюел Макрон, се е възпротивил на провеждането на такава среща. Същата версия беше огласена от Юрий Ушаков. Екипите на Тръмп и Путин вече са обсъждали времевите параметри, но Макрон "настойчиво е помолил" разговорите да не се провеждат и поради това не е имало вариант те да се състоят.

По-късно и Путин даде аналогични обяснения.

От Елисейския дворец не коментираха темата.

Втората версия - също официална, обяснява провала с натоварения график и изискванията на протокола. И американската, и руската страна, се позоваваха на неудобния график при обясненията за промяната във формата от "пълноценна" на "кратка" среща. Говорителят на Кремъл Песков коментира, че по-скоро няма да може да се проведе пространна среща точно заради графика.

Болтън от своя страна заяви, че не се планират "пълноформатни срещи".

По време на самите чествания Путин обясни пред близкия до Кремъл телевизионен канал Russia Today, че церемонията е планирана така, че е "невъзможно да се разговаря", но предстои работен обяд, на който това ще е възможно.

В движение в руските медии се появи и трета, неофициална версия - "не им дадоха да седнат заедно".

На снимките от обяда се вижда, че Тръмп и Путин не са заедно, а един срещу друг на масата.
"Елисейският дворец промени разположението", твърди член на руската делегация пред агенция "Новости".

По думите на Песков, двамата са се поздравили "на крак", но не са имали възможност да говорят. "Тръмп напусна Елисейския дворец, казаха си "довиждане", казва още Песков.

Думите му се разминаха с тези на Путин, който обяви, че е успял да "пообщува" с Тръмп и се е получил хубав разговор.

Накрая от Кремъл уточниха, че не са обсъждани никакви конкретни теми.