Президентът на САЩ Доналд Тръмп би искал държавният секретар Майк Помпео, министърът на енергетиката Рик Пери, изпълняващият длъжността началник на щаба на Белия дом Мик Мълвейни, както и други служители да говорят пред американския конгрес по време на изслушването за импийчмънт.

"Вълците и медиите за фалшиви новини обясняват твърде много, че хората са принудени от съдилищата да дават показания пред Конгреса. Аз се боря за бъдещите президенти и за кабинета на президента. Освен това, всъщност бих искал хората да свидетелстват", пише Тръмп в "Туитър".

Болтън обвини Белия дом в блокиране на профили в социалните мрежи

Болтън обвини Белия дом в блокиране на профили в социалните мрежи

Тръмп отрече това да е вярно

Той обясни, че "Дон Макган, уважаван адвокатът, вече заяви, че не съм направил нищо лошо. Джон Болтън е патриот и може би знае, че задържах парите от Украйна, защото е смятана за корумпирана страна, и исках да знам защо близките европейски държави също не влагат пари".

"По същия начин, ще ми хареса Майк Помпео, Рик Пери, Мик Мълвейни и много други, да свидетелстват за фалшивия изфабрикуван импийчмънт. Това е измама на демократите, която няма да стигне до никъде, но бъдещите президенти по никакъв начин не трябва да бъдат компрометирани. Това, което се случи с мен, никога не бива да се случва на друг президент", допълни Тръмп.

Помпео отговори завоалирано на туита на Тръмп на пресконференция. "Когато му дойде времето, се случват всички хубави неща", коментира Помпео с усмивка. Помпео отклони въпрос дали Държавният департамент ще разследва теорията, че Украйна се е намесила в изборите през 2016 г.

"Всеки път, когато има информация, че някоя държава е бъркала в американските избори, ние не само имаме право, но и задължение да гарантираме, че я разследваме", допълва Помпео.

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Искал "лудия" Адам Шиф да дава показания

Съдия обяснява на Тръмп, че не е монарх, президентът не е толкова сигурен, Тръмп няма да харесва своя урок 101 от Конституцията: "Президентите не са монарси", пише СиЕнЕн.

Коментарите на федералния съдия за Белия дом са в резултат на делото на демократите, които искат бившия адвокат на Белия дом Дон Макган да даде показания

Федералният съдия Кетанжи Браун Джаксън разпореди Макган да даде показания пред Камарата на представителите, която от април се опитва да наложи явяването му заради констатациите на Мълър, които предполагат, че Тръмп възпрепятства закона в разследването за Русия. Джаксън отхвърли твърдението на президента Тръмп, че Макган е под имунитет.

Позовавайки се на основите, които повечето американци учат в училище, съдията цитира бащите-основатели Джеймс Мадисън и Александър Хамилтън и френския дипломат Алексис дьо Токвил, за да обясни естеството на президентската институция.

"Простичко казано, основното от последните 250 години в записаната американска история е, че президентите не са монарси", обяснява съдия Джексън.

"Безспорното е, че настоящи и бивши служители на Белия дом работят за Хората на Съединените щати и те полагат клетва да пазят и защитават Конституцията на САЩ", допълва съдията.

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

"Аз съм чист и съм много по-богат, отколкото хората си мислят ... работа, работа, работа"

Минути след правната лекция на Джаксън, Тръмп получи своеобразна победа - тъй като Върховният съд блокира незабавното обнародване на финансовите му досиета пред комисия на Камарата, за да позволи на адвокатите му да представят кратко аргументиране защо деветте съдии трябва да поемат случая.

Юридическата борба вероятно ще създаде още един прецедент за характера на президентската власт, тъй като това ще покаже, дали президентът може да откаже законна молба на Конгреса за финансовите данни на президента - задължение, което може да се наложи на обикновените американски граждани.

Тръмп за посланика на САЩ в Украйна: Отказа да закачи снимката ми в посолството

Тръмп за посланика на САЩ в Украйна: Отказа да закачи снимката ми в посолството

"Тя каза лоши неща за мен, няма да ме защитава ... това не е ангел"