Суматохата около Северна Корея е доста измислена. Това коментира пред БНР проф. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в японския университет "Мейджи" по повод острия тон и размяната на заплахи между Пхенян и Вашингтон.

В последните дни изразите на Доналд Тръмп и на Ким Чен Ун се ожесточиха и отново се заговори за опасност от ядрен конфликт.

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Президентът на САЩ се надява Ким Чен Ун да намери друг път

Проф. Топалов смята, че Доналд Тръмп, който заяви, че ще отговори с "огън и ярост" на заплаха към САЩ, се опитва да отмести вниманието от политическите проблеми, които има в своята страна, докато в Северна Корея тази размяна на реплики ще консолидира обществото зад Ким Чен-ун.

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Заплахите му били с демонстративен характер

Със сигурност трябва да бъдем малко притеснени, защото ядрените оръжия не са шега и по тази причина. И двамата (лидери) са доста рационални в начина, по който реагират. Доналд Тръмп се опитва да отмести фокуса на внимание от неговите връзки с Русия върху върху нещо различно - то не бяха "Обамакеър", здравната осигурителна система на Америка, сега виждате - Северна Корея и така нататък.

Ким Чен-ун се опитва да закрепи своя режим, защото това е един диктаторски режим, който се крепи на един мит, започнат от дядо му, и на параноята, която е ежедневно развивана и поддържана в Северна Корея.

Всички информации, изследвания, които идват от Северна Корея, показват, че децата там от най-ранна възраст в училище са обучавани в тази параноя - че всеки момент американската империалистична машина ще ги завладее и те трябва да бъдат готови.

Въпросът, който трябва да си зададем отново, за да можем да приложим някаква по-сериозна и трезва оценка, е: "До каква степен Северна Корея представлява опасност и колко е тази опасност, за да може да се говори за превантивен удар от страна на Америка".

Рейтингът на Тръмп достигна ново дъно

Рейтингът на Тръмп достигна ново дъно

Президентът на САЩ е одобравян от едва 38% анкетирани, а 56% са недоволни от работата му

Това, което ние виждаме, е едно доста смешно противопоставяне от двете страни. Северна Корея показва по телевизията си как ще атакува Гуам, където се намират американски военни бази в центъра на Тихия океан. Американското Министерство на отбраната изпуска информация - уж случайно, за това къде ще бъдат първите 20 точки на ответен удар от страна на Америка, заяви проф. Топалов.

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

КНДР да не отравя повече заплахи, отсече Тръмп

Ако те наистина възнамеряват да водят някаква реална война, никой няма да допуска изтичането на такава секретна информация, защото това всъщност е против всеки възможен принцип на воденето на война.

Ядрените оръжия са всъщност защитно средство. Хубаво е да ги имаш, а не да ги използваш, допълни проф. Любомир Топалов.