Бившият президент на САЩ и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че не се стреми да бъде враг с Иран, но няма да позволи на страната да притежава ядрено оръжие.

В интервю за Fox News в неделя Тръмп предупреди, че ако Иран се сдобие с ядрени оръжия, "Израел няма да го има.".

Иран може да забави отмъщението срещу Израел

Иран може да забави отмъщението срещу Израел

Отговорът на Ислямската република може да не е повторение на предишни операции

Тръмп и други републиканци критикуваха администрацията на настоящия президент Джо Байдън, че е твърде умерена към Иран, позволявайки му да заобиколи икономическите санкции на САЩ. Те твърдят, че тази снизходителност е позволила на Техеран да въоръжи "Хамас", улеснявайки атаката срещу Израел на 7 октомври.

Тръмп се оттегли от ядреното споразумение JCPOA от 2015 г., което ограничи ядрената програма на Иран, наричайки го "лоша сделка", която не успя да се справи с програмата за балистични ракети на Иран и злонамерените дейности в Близкия изток. Когато подписа заповедта за оттегляне през май 2018 г., Тръмп отново наложи санкции върху износа на петрол и международното банкиране.

В неделя Тръмп повтори критиките си, твърдейки, че преди четири години Иран е бил финансово ограничен, за да подкрепи терористичните организации или да атакува Израел. Той твърди, че Иран сега има 300 милиарда долара, цифра далеч над това, което е правдоподобно въз основа на наличните данни, въпреки че Техеран наистина е увеличил продажбите си на петрол през последните три години.

МААЕ: Иран продължава да обогатява уран и да не сътрудничи

МААЕ: Иран продължава да обогатява уран и да не сътрудничи

Това показват доклади на наблюдателния орган

По време на президентството на Тръмп Иран продаваше само 300 000 барела петрол на ден, генерирайки много по-малко приходи от необходимите за внос на основни стоки. Откакто Байдън встъпи в длъжност, износът на петрол от Иран непрекъснато нараства, достигайки около 1,5 милиона барела на ден, генерирайки приблизително 30 милиарда долара годишно - далеч от 300 милиарда долара, за които Тръмп твърди.

Въпреки това Тръмп заяви: "Хората не можеха да купуват петрол от тях. Не им позволих". Докато Китай остава основният клиент на петрол за Иран, администрацията на Байдън се бори да попречи на Пекин да наруши санкциите. Приходите от тези продажби на петрол не са направили Иран богат, но са предоставили на ислямското правителство повече финансова гъвкавост. Освен това администрацията на Байдън разреши миналата година да бъдат деблокирани 16 милиарда долара от замразените средства на Иран в Южна Корея и Ирак.

Тръмп твърди: "Не искам да бъда враг с Иран. Бих искал да се разбирам с тях, но те не могат да имат ядрено оръжие. Просто не можете да им позволите да имат ядрено оръжие. Но Ще кажа следното: ако те имат ядрено оръжие, Израел го няма." Той също така каза през юни, че не търси вражда с Иран.

Съобщава се, че иранското правителство наблюдава президентските избори в САЩ със загриженост, особено относно евентуална победа на Тръмп. Иранските наблюдатели като цяло смятат, че администрация на Харис би била по-изгодна за Техеран, тъй като може да не прилага стриктно санкции.

Иран ще избере отговора за Израел независимо от съюзниците си в региона

Иран ще избере отговора за Израел независимо от съюзниците си в региона

Послание от Техеран

Междувременно Иран ускори ядрената си програма през последните три години, обогатявайки значително количество уран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ядреният надзорен орган на ООН, МААЕ, предупредиха, че Техеран може да произведе достатъчно високообогатен уран за бомба в рамките на няколко седмици.