Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи критика действията на иранските власти, които блокираха достъпа до месинджъра Telegram и социалната мрежа Instagram заради антиправителствените протести в страната, предадоха информационните агенции.

"Иран, държавата номер едно сред спонсориращите тероризма, с многобройни нарушения на човешките права, случващи се ежечасно, сега спря достъпа до интернет, за да не могат мирните демонстранти да комуникират. Това не е добре!" - написа американският президент през тази нощ в социалната мрежа Twitter.

Малко по-късно Белият дом разпространи изявление, в което се казва, че гласовете на иранците заслужават да бъдат чути.

Иран блокира социални мрежи, за да „запази мира” на фона на протестите

Иран блокира социални мрежи, за да „запази мира” на фона на протестите

Става въпрос за Instagram и Telegram

"Призоваваме всички страни да уважават правото на свободно изразяване на мнения и да се въздържат от всякакви действия, благоприятстващи цензурата." - се казва в документа.

На 28 декември в редица ирански градове започнаха масови протести. Първоначално те бяха насочени срещу икономическата политика на властите и нарастването на цените, но по-късно демонстрантите дадоха воля на недоволството си срещу правителството.

Пет извода от протестите в Иран

Пет извода от протестите в Иран

Две неща не могат да се видят често в Иран - едното е смъкването на плакати с портрета на аятолах Али Хаменей, другото е атакуване на паравоенните подразделения на революционната гвардия

На 30 декември двама участници в протестите в град Доруд загинаха. Властите обвиняват за това ИДИЛ и отричат полицията да има вина.

На 31 декември иранските власти блокираха използването на Instagram и Telegram в страната. Те оправдаха мерките с това, че са нужни за "мира и сигурността на гражданите".