Иранските власти временно блокираха социалните мрежи Instagram и Telegram, за да "запазят мира" на фона на протестите, съобщава държавната телевизия, цитирана от "Аарец".

Пет извода от протестите в Иран

Пет извода от протестите в Иран

Две неща не могат да се видят често в Иран - едното е смъкването на плакати с портрета на аятолах Али Хаменей, другото е атакуване на паравоенните подразделения на революционната гвардия

Приложението за съобщения Telegram спря единия от каналите си по настояване на иранското правителство още в събота, тъй като според Техеран приложението се използва за насърчаване на насилие по време на продължаващите вече трети ден протести.

Иран заплаши да се разправи с протестиращите

Иран заплаши да се разправи с протестиращите

В малкия западен град Доруд двама души са убити по време на протестите

В съобщение в "Туитър" до Павел Дуров, изпълнителен директор на криптираното мобилно приложение за изпращане на съобщение Telegram, министърът на информацията и комуникационните технологии на Иран Мохамед Джавад Азари Джахроми написа, че приложението подклажда омраза, използване на коктейли "Молотов", въоръжено въстание и социално недоволство.

Сега е време да спрем подобно подстрекателство чрез Telegram, допълни той.

Джахроми има предвид канала AmadNews, който според потребители в "Туитър" играе важна роля за организирането на спонтанните протести заради нестабилната икономическа ситуация в страната.

Часове по-късно Дуров написа в "Туитър", че каналът е блокиран и призова потребителите да бъдат "внимателни - има граници, които не трябва да се пресичат".

Иран се "озъби" на Тръмп, коментарите му били "лъжливи"

Иран се "озъби" на Тръмп, коментарите му били "лъжливи"

Тръмп подкрепи протестите в Ислямската република

Потребители в социалните мрежи гневно реагираха на решението на Дуров, обвинявайки го, че си сътрудничи с диктатори.

Изглежда, че това са най-големите антиправителствени демонстрации в Иран от протестите през 2009 г. след спорните президентски избори.

До момента най-малко двама души са загинали.

Масови проправителствени демонстрации в Иран след два дни на протести

Масови проправителствени демонстрации в Иран след два дни на протести

Във връзка с годишнина от размириците през 2009 г.