Американският президент Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да се подготви за намаляване на броя на американските войски в Южна Корея. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки няколко души, запознати с въпроса.

Намаляването на американските войски нямало за цел да бъде разменна монета в планираната среща на Тръмп в края на май или началото на юни със севернокорейския вожд Ким Чен-ун за програмата за ядрени оръжия на Пхенян, посочва изданието.

Източниците на вестника обаче са подчертали, че мирен договор между двете Кореи може да намали нуждата от 23500-те американски войници, които понастоящем са разположени на Корейския полуостров.

Пълно изтегляне на американските войски обаче е малко вероятно.

Ала служител на Съвета за национална сигурност на САЩ е казал по телефона на намиращ се на посещение във Вашингтон южнокорейски представител, че информацията на "Ню Йорк таймс" е невярна. Това обявиха в изявление от президентството на Южна Корея.

Тръмп заявявал по-рано, че САЩ трябва да обмислят намаляване на броя на военнослужещите в Южна Корея, ако Сеул не поеме по-голяма част от разходите за тяхната издръжка.