Администрацията на Тръмп нареди на "Шеврон" да "прекрати" операциите във Венецуела до 1 декември, като забрани междувременно петролния гигант от Калифорния да пробива или изнася, тъй като САЩ увеличават натиска върху президента Николас Мадуро да се откаже от властта, съобщава АП.

"Шеврон" е последната голяма американска петролна компания, която извършва бизнес в ударената от криза Венецуела, инвестира в нефтените находища и машини в южноамериканската държава още от миналия век с приблизителна стойност от 2,6 милиарда долара, което според анализаторите правителството на Мадуро вероятно ще поеме.

Това е последната от поредица от стъпки, които Белият дом предприе срещу Мадуро, ускорявайки темповете на стремежа си да прекрати неговото президентство и повече от 20 години социалистическо управление, които според критиците водят, някога богата на петрол страна, до икономическа и политическа разруха.

Венецуела очаква още руска хуманитарна помощ

Венецуела очаква още руска хуманитарна помощ

След като получи 2 партиди

Венецуела разполага с на най-големите запаси от петрол в света, но политическите катаклизми и икономическата криза накараха 4,5 милиона души през последните години да напуснат родината си, където на много хора липсват основни услуги като течаща вода, електричество, бензин и функциониращи болници.

След като наложи серия от финансови и икономически санкции, администрацията на Тръмп проведе кампания за максимален натиск през последните седмици. Американските федерални прокурори обвиниха Мадуро като наркотрафикант и награда от 15 милиона долара за главата му, изпратиха военни кораби и самолети за прехващане на незаконни доставки на наркотици, пресичащи карибските граници за САЩ.

Служители на САЩ също разкриха планове за преходно правителство, което да проведе президентски избори години преди да приключи настоящия мандат на Мадуро. Мадуро отхвърли исканията на САЩ заявявайки, че Вашингтон извършва заговор срещу социалистическата революция на Венецуела, за да може да открадне петрола.

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

САЩ с план за Венецуела: Оттегляне на Мадуро и Гуайдо и отмяна на санкциите

Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят

"Шеврон" коментира, че всяка празнота във Венецуела, създадена от заминаването им, вероятно ще бъде запълнена от компании от Русия и Китай, което ще навреди на дългосрочните стратегически интереси на САЩ в страната, която е член на ОПЕК.

Говорителят на компанията Рей Фор обясни , че компанията ще следва законите и разпоредбите, като същевременно остава ангажирана с "целостта на нашите съвместни предприятия, безопасността и благополучието на нашите служители и техните семейства."

Нетното ежедневно производство на "Шеврон" през 2019 г. е средно 35 300 барела суров нефт, което е приблизително 6% от общото производство на Венецуела.

Венецуела пострада още повече на фона на вълненията на световния петролен пазар.

Медведев: Сривът на петрола прилича на картел

Медведев: Сривът на петрола прилича на картел

Русия е готова да продава петрол на база принципа "вземете или платете"

САЩ и почти 60 държави подкрепят претенциите на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на страната, наричайки изборите на Мадуро през 2018 г. срам, тъй като водещите опозиционни кандидати бяха забранени.

Малко след като Гуайдо обяви плановете си да свали Мадуро в началото на януари 2019 г., Белият дом удари венецуелската държавна петролна компания PDVSA със санкции, насочени към социалистическото правителство и парите, спечелени от производството на петрол.

Въпреки това, САЩ позволи на "Шеврон", който управлява съвместни предприятия с PDVSA, да продължи да работи във Венецуела. Служителите на Министерството на финансите на САЩ трябваше да подновяват лиценза на "Шеврон" за работа във Венецуела на всеки няколко месеца. Сега на "Шеврон" е позволено да поддържа присъствие съоръженията си до 1 декември и да извършва основна поддръжка.

Опериращите на петролни полета "Халибъртън", "Шлюмбергер", "Бейкър Хюз" и "Уеърфорд Интернешънъл" също трябва да прекратят работата си във Венецуела в рамките на действията, засягащи "Шеврон", съобщиха служители на Министерството на финансите.

Американският петрол продължава да се търгува на негативна територия

Американският петрол продължава да се търгува на негативна територия

Майските фючърси на WTI, които изтичат днес, отново се търгуват под 0 долара

Наследството на "Шеврон" във Венецуела датира от откритията на нефтени находище през 20-те години на миналия век. Сред холдингите днес, "Шеврон" управлява две основни инвестиции.

Това е последната американска петролна компания във Венецуела, след като ExxonMobil и ConocoPhillips напуснаха преди години, вместо да приемат условията, определени от социалистическото правителство на Венецуела, за да действат като по-малки партньори в съвместни предприятия с PDVSA.

Ръс Далън, ръководител на базираната в Маями инвестиционна компания "Каракас Капитал Маркетс", очаква венецуелското правителство да поеме операциите на "Шеврон" и прогнозира, че администрацията на Мадуро в крайна сметка ще ги провали. Това се случва с дълъг списък от американски фабрики, които попадат в ръцете на социалистическото правителство, когато решават да напуснат или да бъдат отчуждени, обяснява той.

"Може да отнеме години, за да може правителството да унищожи диаманта Тифани, който Шеврон построи там. Не се съмнявам, че ще успеят да го унищожат", обяснява той за социалистическото правителство на Николас Мадуро, което САЩ иска да премахне.

Мадуро мобилизира артилерията, готви се и за военен конфликт със САЩ

Мадуро мобилизира артилерията, готви се и за военен конфликт със САЩ

САЩ предложиха политически преход след оттеглянето му